Про харчування у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України
Служба безпеки України; Наказ, Перелік, Норми від 13.01.20145
Документ z0221-14, чинний, поточна редакція — Редакція від 27.02.2018, підстава - z0120-18

СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Центральне управління

НАКАЗ

13.01.2014  № 5


Зареєстрований в Міністерстві
юстиції України
5 лютого 2014 р.
за № 221/24998

Про харчування у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України

{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Служби безпеки
№ 785 від 10.12.2015
№ 111 від 20.02.2017
№ 3 від 04.01.2018}

Відповідно до статті 27 Закону України “Про Службу безпеки України”, статті 6 Основ законодавства України про охорону здоров’я та з метою організації харчування у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити:

1) Перелік середньодобового набору харчових продуктів на одну повнолітню особу в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, що додається;

2) Норми заміни харчових продуктів на одну повнолітню особу за енергетичною цінністю в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, що додаються.

2. Харчування та заміну харчових продуктів у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України здійснювати:

у санаторіях “Трускавець”, “Одеса” та “Ворзель” Служби безпеки України згідно з додатками 1, 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 “Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)” - щодо дітей віком від 3 до 7 років для відповідних вікових груп;

у державній установі “База відпочинку “Любич” Служби безпеки України, дитячому позаміському закладі оздоровлення та відпочинку “Любич” державної установи “База відпочинку “Любич” Служби безпеки України (далі - дитячий заклад “Любич”), позаміському закладі оздоровлення та відпочинку “Дитячий оздоровчий табір “Лісний” Санаторію “Ворзель” Служби безпеки України (далі - дитячий оздоровчий табір “Лісний”), оздоровчому таборі “Маяк” Служби безпеки України згідно з додатками 6, 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 353) - щодо дітей відповідних вікових груп.

{Пункт 2 в редакції Наказу Служби безпеки № 3 від 04.01.2018}

3. Організацію харчування у дитячому оздоровчому таборі “Лісний” та дитячому закладі “Любич” здійснювати згідно з вимогами Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за № 661/10941.

{Пункт 3 в редакції Наказу Служби безпеки № 3 від 04.01.2018}

4. Харчування та заміну харчових продуктів у санаторіях Служби безпеки України щодо осіб, які перебувають на санаторно-курортному або реабілітаційному лікуванні, та дітей старше 7 років здійснювати згідно з Переліком середньодобового набору харчових продуктів на одну повнолітню особу в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України та Нормами заміни харчових продуктів на одну повнолітню особу за енергетичною цінністю в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, затвердженими цим наказом.

{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 785 від 10.12.2015; в редакції Наказу Служби безпеки № 3 від 04.01.2018}

5. Начальнику Військово-медичного управління Служби безпеки України забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби безпеки України відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

7. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Голова Служби

О. Якименко

ПОГОДЖЕНО:

Заступник
Міністра соціальної політики України

Заступник Міністра освіти і науки України –
керівник апарату

Міністр охорони здоров’я України

Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
всеукраїнських профспілок та
профспілкових об'єднань

Голова Профспілки працівників
державних установ України

Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
сторони роботодавців на національному рівні




Лідія Дроздова


О. Дніпров

Р. Богатирьова




Г.В. Осовий


Т. Нікітіна



О. Мірошниченко




ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
13.01.2014  № 5

ПЕРЕЛІК
середньодобового набору харчових продуктів на одну повнолітню особу в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України*

№ з/п

Найменування продукту

Грамів, (штук)

1

хліб житній

150

2

хліб пшеничний

150

3

борошно пшеничне вищого сорту

50

4

крохмаль картопляний

1

5

макаронні вироби (з твердих сортів пшениці)

20

6

крупа різна

80

7

овочі різні

600

8

картопля

300

9

консерви овочеві (квашена капуста, огірки солоні, помідори солоні, гриби солоні, зелений горошок тощо)

50

10

томат-паста, томат-пюре

10

11

фрукти свіжі, ягоди

350

12

сухофрукти (ізюм, курага, чорнослив), горіхи

30

13

соки фруктові, овочеві

100

14

м’ясо

200

15

ковбасні вироби, копченості

10

16

субпродукти (печінка, нирки, язик тощо)

20

17

м’ясо птиці

100

18

риба свіжа охолоджена, свіжоморожена

150

19

морепродукти

10

20

оселедець

10

{Позицію 21 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 111 від 20.02.2017}

21

сир м’який

100

22

сметана, вершки

40

23

сир твердий

30

24

кисломолочні продукти (кефір, ряжанка тощо)

200

25

молоко незбиране, вміст жиру 2,6 %

100

{Позицію 26 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 111 від 20.02.2017}

26

масло вершкове, вміст жиру 80 - 85 %

50

27

яйця курячі

(1)

28

олія рослинна

50

29

цукор та цукрозамінники

45

30

варення, джем, мед бджолиний, кондитерські вироби

20

31

чай

4

32

кава натуральна, какао

5

33

дріжджі пресовані

2

34

сіль, сіль йодована

5

35

пектин

1

36

спеції, сода, лимонна кислота

3

37

оцет

2

38

мінеральна столова вода

500

__________
*Харчова та енергетична цінність цього Переліку - 4445,3 кілокалорій (білок - 189,0 грамів, жири - 191,5 грамів, вуглеводи - 469,7 грамів).

Зазначена калорійність цього Переліку дозволяє збільшувати або зменшувати калорійність шляхом пропорційного, збалансованого збільшення або зменшення вмісту харчових речовин за розрахованою персональною потребою особи.

{Перелік із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 111 від 20.02.2017}

Т.в.о. начальника
Військово-медичного
управління



В. Завалецький




ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
13.01.2014  № 5

НОРМИ
заміни харчових продуктів на одну повнолітню особу за енергетичною цінністю в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України

І. Взаємозамінність продуктів при виготовленні страв

Найменування замінних продуктів

Маса продуктів (кілограмів)

Найменування продуктів, що замінюють

Еквіва-лентна маса продуктів (кілограмів)

Кулінарне використання

яйця без шкаралупи

1

яєчний меланж заморожений

1

у стравах з яєць, запіканках, борошняних виробах

1

яєчний порошок

0,28

масло вершкове несолоне, вміст жиру 80-85 %

1

масло вершкове, вміст жиру 61,5-72,4%

1,13

у кулінарних виробах і стравах (крім заправки страв при відпуску)

1

масло вершкове, вміст жиру 72,5-79,9%

1,06

1

масло вершкове солоне (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,02 кг)

1

у фаршах, млинцях, оладках

1

масло топлене (молочний жир), вміст жиру не менше 99% (99,8%)

0,84

у фаршах, млинцях, оладках і для заправки кулінарних виробів

олія соняшникова

1

олія арахісова, кукурудзяна, соєва, бавовняна, оливкова

1

у холодних стравах, борошняних виробах, маринадах, стравах з риби

олія соняшникова рафінована

1

олія соняшникова нерафінована

1

у маринадах, деяких соусах, холодних, овочевих, рибних стравах, борошняних виробах

молоко коров’яче пастеризоване, цільне

1

молоко коров’яче пастеризоване нежирне (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг)

1

у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах

молоко коров’яче пастеризоване, цільне

1

молоко коров’яче цільне сухе

0,12

у супах, соусах, стравах з яєць, борошняних виробах, овочевих, солодких стравах, напоях

молоко коров’яче пастеризоване, цільне

1

молоко коров’яче знежирене сухе (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг)

0,09

у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах

1

вершки сухі (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,042 кг)

0,16

у молочних кашах

1

молоко цільне згущене з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі цукру на 0,17 кг)

0,38

у солодких стравах, напоях

1

молоко згущене стерилізоване в банках

0,46

у супах, соусах, солодких стравах, борошняних виробах і напоях

1

вершки згущені з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,07 кг і цукру на 0,18 кг)

0,48

у молочних кашах, борошняних виробах

цукор-пісок

1

мед натуральний

1,25

у напоях, киселях, мусах, желе

1

цукрова пудра

1

у солодких стравах, запіканках, пудингах

повидло, джем

1

мармелад фруктово-ягідний (різний)

0,84

у солодких стравах

1

варення без кісточок

1

крохмаль картопляний сухий (20 % вологості)

1

крохмаль картопляний (сирець 50% воло-гості)

1,6

у киселях, солодких супах

крохмаль картопляний

1

крохмаль кукурудзяний

1,5

у молочних киселях, желе

дріжджі хлібопекарські пресовані

1

дріжджі хлібопекарські сухі

0,25

для виготовлення напоїв, борошняних виробів

чай чорний байховий не розфасований

1

чай плитковий чорний

1

для виготовлення напоїв

кава натуральна смажена

1

кава натуральна розчинна

0,35

ванілін

1

ванільний цукор

20

у солодких стравах

1

ванільна есенція

12,7

желатин

1

агароїд

0,7

у солодких желейних стравах

горошок зелений (консервований)

1

горох овочевий (лопатка) свіжий

0,82

у холодних стравах, супах, овочевих стравах, гарнірах

1

квасоля овочева (лопатка) свіжа

0,82

1

зелений горошок свіжий швидкозаморожений

0,71

зелень кропу, петрушки, селери свіжа

1

зелень кропу, петрушки, селери гілочками солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,29 кг)

1

для ароматизації бульйонів, супів, соусів

1

зелень кропу, петрушки, селери подрібнена солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,22 кг)

0,76

пастернак, петрушка, селера кореневі свіжі

1

білі корені петрушки, селери і пастернаку сушені

0,15

у супах, соусах, при тушкуванні м’яса

щавель свіжий

1

пюре зі щавлю (консерви)

0,4

у супах з використанням щавлю

шпинат свіжий

1

пюре зі шпинату

0,4

у супах з використанням шпинату, в овочевих стравах

помідори (томати) свіжі

1

томатне пюре з вмістом сухих речовин 12%

0,46

в супах, соусах і при тушкуванні овочів

1

томатне пюре з вмістом сухих речовин 15%

0,37

1

сік томатний натуральний

1,22

помідори (томати) свіжі

1

консерви, томати натуральні цілі (округлі плоди)

1,7

в холодних стравах і гарнірах

1

консерви, томати натуральні цілі (сливовидні плоди)

1,42

цибуля-порей свіжа

1

цибуля зелена свіжа

0,95

у супах, холодних стравах, гарнірах, стравах з овочів

томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 %

1

сік томатний натуральний

2,66

у супах, соусах і при тушкуванні м’яса, риби, овочів

1

томатне пюре з вмістом сухих речовин 15%

0,8

1

томатна паста з вмістом сухих речовин 25-30%

0,4

томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 %

1

томатна паста з вмістом сухих речовин 35-40%

0,3


1

томатна паста солона з вмістом сухих речовин 37% (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,03 кг)

0,3

яблука свіжі

1

яблука цілі, половинками, четвертинками (бланшовані в цукровому сиропі) швидкозаморожені

0,8/0,73*

в солодких стравах

брусниця свіжа

1

журавлина свіжа

1

у салатах з капусти і в солодких стравах

урюк

1

курага, кайса

0,75

у пудингах, солодких соусах, стравах

виноград сушений (ізюм, сабза)

1

цукати, каіса, курага

1

ядро горіха, мигдалю солодкого

1

ядро грецьких горіхів, фундука, арахісу

1

у солодких стравах

кислота лимонна харчова

1

кислота винна харчова

1

у стравах, де використовується лимонна кислота

1

сік лимону

8

__________
*Чисельник - маса яблук при розморожуванні напівфабрикату на повітрі, знаменник - маса яблук при розморожуванні напівфабрикату в цукровому сиропі.

ІІ. Заміна продуктів за білком і вуглеводами*

Найменування замінних продуктів

Кількість продуктів (грамів)

Хімічний склад

Додати до добового раціону (+) або виключити з нього (-) (грамів)

білки (грамів)

жири (грамів)

вуглеводи (грамів)

Заміна хліба (за білком і вуглеводами)

хліб пшеничний з борошна 1 сорту

100

7,6

0,9

49,7


хліб житній простий формовий

150

8,26

1,5

48,1


борошно пшеничне 1 сорту

70

7,42

0,84

48,16


макарони, вермішель 1 сорту

70

7,49

0,91

48,72


крупа манна

70

7,91

0,49

50,12


крупа пшенична

70

8,05

2,31

46,55


Заміна картоплі (за вуглеводами)

картопля

100

2

0,4

17,3


буряк

190

2,85

-

17,29


морква

240

3,12

0,24

17,04


капуста б/к

370

6,66

0,37

17,39


макарони, вермішель 1 сорту

25

2,67

0,32

17,4


крупа манна

25

2,82

0,17

17,9


хліб пшеничний 1 сорту

35

2,66

0,31

17,39


хліб житній простий формовий

55

3,05

0,55

17,64


Заміна свіжих яблук (за вуглеводами)

яблука свіжі

100

0,4

-

9,8


яблука сушені

15

0,48

-

9,69


курага (без кісточок)

15

0,78

-

8,25


чорнослив

15

0,34

-

8,67


Заміна молока (за білком)

молоко

100

2,8

3,2

4,7


сир нежирний

20

3,34

1,8

0,26


сир жирний

20

2,8

3,6

0,57


сир твердий

10

2,68

2,73

-


яловичина 1 категорії

15

2,79

2,1

-


яловичина 2 категорії

15

3

1,24

-


риба (філе тріски)

20

3,2

0,12

-


Заміна м’яса (за білком)

яловичина 1 категорії

100

18,6

14

-


яловичина 2 категорії

90

18

7,47

-

масло + 6

сир нежирний

110

18,3

9,9

1,43

масло + 4

сир жирний

130

18,2

23,4

3,7

масло - 9

риба (філе тріски)

120

19,2

0,72

-

масло + 13

яйце

145

18,4

16,67

1,01


Заміна риби (за білком)

риба (філе тріски)

100

16

0,6

1,3


яловичина 1 категорії

85

15,81

11,9

-

масло - 11

яловичина 2 категорії

80

16

6,64

-

масло - 6

сир нежирний

100

16,7

0

1,3

масло - 8

сир жирний

115

16,1

20,7

3,27

масло - 20

яйце

125

15,87

14,37

0,87

масло - 13

Заміна сиру (за білком)

сир нежирний

100

16,7

9

1,3


яловичина 1 категорії

90

16,7

12,6

-

масло - 3

яловичина 2 категорії

85

17

7,47

-


риба (філе тріски)

100

16

0,6

-

масло + 9

яйце

130

16,51

14,95

0,91

масло - 5

Заміна яйця (за білком)

яйце

40

5,08

4,6

0,28


сир нежирний

30

5,01

2,7

0,39


сир жирний

35

4,9

6,3

0,99


сир твердий

20

5,36

5,46

-


яловичина 1 категорії

30

5,58

4,2

-


яловичина 2 категорії

25

5

2,07

-


риба (філе тріски)

35

5,6

0,73

-


__________
*Заміна продуктів проводиться у разі відсутності продуктів у торговельній мережі або за медичними показаннями.

Т.в.о. начальника
Військово-медичного управління


В. Завалецький



вгору