Про затвердження норм харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз
Відповідно до пункту 5 частини першої статті 5 Закону України “Про подолання туберкульозу в Україні” Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити норми харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз, що додаються.
2. Визнати такими, що втратили чинність:
постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 “Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу” (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2366);
постанову Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2012 р. № 1046 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України” (Офіційний вісник України, 2012 р., № 87, ст. 3544).
НОРМИ
харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз
Група харчових продуктів |
Характеристики групи харчових продуктів |
Частота включення до складу окремих прийомів їжі |
Маса нетто харчових продуктів для приготування готових страв та виробів для відповідної вікової групи на день* |
|||||
1-4 роки** |
4-6 років |
6-11 років |
11-14 років |
14-18 років |
дорослі |
|||
Овочі |
різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені*** |
одна порція щодня під час сніданку, обіду, вечері, а також одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку
|
240 грамів |
320 грамів |
500 грамів |
500 грамів |
500 грамів |
500 грамів |
Фрукти і ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені*** |
|
180 грамів |
240 грамів |
330 грамів |
330 грамів |
330 грамів |
330 грамів |
Сушені фрукти або ягоди**** |
різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів |
шість порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
26 грамів |
32 грами |
32 грами |
32 грами |
32 грами |
32 грами |
Соки**** |
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мл готового продукту |
сік пропонується тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
54 мілілітри |
77 мілілітрів |
86 мілілітрів |
86 мілілітрів |
86 мілілітрів |
86 мілілітрів |
Злакові та бобові |
перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах |
|
240 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
300 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
360 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля**** |
відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах |
картопля пропонується під час сніданку, обіду або вечері чотири рази на тиждень замість бобових/злакових страв з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових/бобових |
46 грамів |
60 грамів |
70 грамів |
86 грамів |
86 грамів |
86 грамів |
Хліб |
цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба |
|
60 грамів |
60 грамів |
60 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
Борошняні кулінарні вироби |
з вмістом солі до 0,3 грама на 100 грамів готового виробу, повинен містити не більше 5 грамів цукру, доданого під час приготування виробу, та не більше 10 грамів жиру на 100 грамів готового виробу |
|
30 грамів готового виробу |
50 грамів готового виробу |
60 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
Яйця курячі**** |
варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності |
три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
Риба**** |
різні сорти морської риби, вага порції - розморожена риба потрошена без голови (тушка) або розроблена на філе із шкірою і реберними кістками, або розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток |
три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
18 грамів |
25,8 грама |
25,8 грама |
39 грамів |
52,5 грама |
52,5 грама |
Птиця |
охолоджена/заморожена, крім водоплавної, вага порції без шкіри та кісток |
сім разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
45 грамів |
60 грамів |
70 грамів |
100 грамів |
120 грамів |
120 грамів |
Свинина, телятина, яловичина**** |
охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, вага без кістки |
чотири рази на тиждень під час обіду |
26 грамів |
35 грамів |
40 грамів |
58 грамів |
69 грамів |
69 грамів |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін d |
пропонується три порції на день: під час сніданку, вечері, другого сніданку або підвечірку |
три порції, кожна з яких:
|
три порції, кожна з яких:
|
три порції, кожна з яких:
|
три порції, кожна з яких:
|
три порції, кожна з яких:
|
три порції, кожна з яких:
|
Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
|
8 грамів |
10 грамів |
12,5 грама |
16,5 грама |
19 грамів |
19 грамів |
Рослинні жири |
рослинна олія |
|
13 мілілітрів |
14,5 мілілітра |
21 мілілітр |
24 мілілітри |
27 мілілітрів |
27 мілілітрів |
Сіль |
кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль |
|
2 грами |
3 грами |
3 грами |
5 грамів |
5 грамів |
5 грамів |
Цукор, мед |
обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв |
до трирічного віку додавання цукру не дозволяється |
25 грамів (до трирічного віку додавання цукру не дозволяється) |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
Какао |
без додавання цукру та підсолоджувачів |
|
5 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
Чай |
без додавання цукру та підсолоджувачів |
дітям і підліткам пропонується чай без кофеїну |
0,2 грама |
0,3 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
Енергетична цінність, ккал |
|
1385 |
1700 |
2100 |
2400 |
2700 |
2700 |
|
Білки: загальна кількість/тваринні, грамів |
|
53/37 |
58/41 |
72/51 |
84/62 |
93/68 |
93/68 |
|
Жири, грамів |
|
44 |
56 |
70 |
84 |
92 |
92 |
|
Вуглеводи, грамів |
|
194 |
240 |
295 |
327 |
375 |
375 |
|
|
|
2078***** |
2550***** |
3150***** |
3600***** |
4050***** |
4050***** |
|
|
|
1524****** |
1870******* |
2310****** |
2640****** |
2970****** |
2970****** |
Найменування продукту |
Маса нетто |
Найменування продукту-замінника |
Маса нетто |
Хліб (цільнозерновий з пшеничного або житнього борошна) |
100 грамів |
хлібці (цільнозернові, гречані, рисові |
90 грамів |
|
хліб житній |
113 грамів |
|
|
хліб пшеничний |
100 грамів |
|
Яйця курячі |
1,5 штуки |
м’ясо |
80 грамів |
|
|
риба |
120 грамів |
|
|
сир кисломолочний |
80 грамів |
|
|
молоко |
320 мілілітрів |
Риба (різні сорти розмороженої риби, потрошені без голови) |
100 грамів |
м’ясо |
67 грамів |
|
рибні консерви різні |
80 грамів |
|
|
консерви м’ясні різні |
50 грамів |
|
|
яйце куряче |
1 штука |
|
М’ясо: птиця, свинина, телятина, яловичина (охолоджене/ заморожене без шкіри та кісток) |
100 грамів |
субпродукти |
100 грамів |
консерви м’ясні різні, |
75 грамів |
||
риба |
150 грамів |
||
рибні консерви різні |
120 грамів |
||
сир твердий |
48 грамів |
||
яйця курячі |
2 штуки |
||
Молоко |
100 мілілітрів |
рослинні напої |
100 мілілітрів |
|
|
йогурт або кефір |
62,5 мілілітра |
|
|
сир кисломолочний |
62,5 грама |
|
|
сир твердий |
7,5 грама |
|
|
сметана |
12,5 грама |
Масло вершкове (72 відсотки жиру) |
100 грамів |
олія рослинна |
150 мілілітрів |
|
|
сметана |
300 грамів |
*Для харчування людей, які потребують паліативної допомоги, за призначенням лікаря застосовуються харчові продукти для спеціальних медичних цілей відповідно до стану здоров’я та індивідуальних потреб пацієнта.
**Для харчування дітей до одного року застосовується грудне молоко або дитяча суміш початкова, дитяча суміш для подальшого годування до 1000 мілілітрів на добу.
****Продукти щоденного споживання (овочі та фрукти, хліб, масло вершкове, молоко та молочні продукти, птиця) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків. Такі продукти, як сушені фрукти або ягоди, соки, картопля, яйця, риба, свинина, телятина, яловичина (позначені ****) пропонуються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 18 грамів для дитини (1-4 років), використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (18 х 7) : 3 = 42 грами.
*****Енергетична та поживна цінність норм харчування для дітей та підлітків, дорослих, які мають недостатню вагу або інші ознаки мальнутриції, яка коригується через пропорційне збільшення норми для кожного з харчових продуктів (норма збільшується з використанням коефіцієнта 1,5).
******Енергетична та поживна цінність норм харчування для дітей, підлітків та дорослих з позитивним ВІЛ-статусом, яка коригується через пропорційне збільшення норми для кожного з харчових продуктів (норма збільшується з використанням коефіцієнта 1,1).