Документ 316-96-п, втратив чинність, поточна редакція — Втрата чинності від 29.03.2002, підстава - 426-2002-п

                                                          
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 12 березня 1996 р. N 316
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ
N 426 ( 426-2002-п ) від 29.03.2002 )
Про норми забезпечення продовольчими пайками
військовослужбовців Збройних Сил України та
інших військових формувань, утворених відповідно
до законодавства, військовослужбовців та осіб
рядового і начальницького складу
Міністерства внутрішніх справ

( Поширити з 1 листопада 1996 р. дію постанови на робітників
і службовців державних гідрографічних підприємств згідно з
Постановою КМ N 1337 ( 1337-96-п ) від 02.11.96 )
( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 193 ( 193-98-п ) від 18.02.98 )
( Зміни в текст не внесені. Додатково див. Постанову КМ
N 355 ( 355-98-п ) від 23.03.98 )
( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 588 ( 588-99-п ) від 14.04.99 )
З метою раціонального забезпечення продовольством
військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань,
утворених відповідно до законодавства, військовослужбовців та осіб
рядового і начальницького складу Міністерства внутрішніх справ
Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:
1. Затвердити та ввести у дію з 1 березня 1996 р. норми
забезпечення продовольчими пайками військовослужбовців Збройних
Сил, Прикордонних військ, Національної гвардії, Служби безпеки,
Цивільної оборони, Управління державної охорони,
військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу
Міністерства внутрішніх справ, а також норми годування штатних
тварин військових частин і установ, а також органів внутрішніх
справ згідно з додатком N 1.
2. Встановити з 1 березня 1996 р. розмір грошової компенсації
за продовольчі пайки, яку одержують військовослужбовці Збройних
Сил та інших військових формувань, а також військовослужбовці та
особи рядового і начальницького складу Міністерства внутрішніх
справ у встановленому порядку згідно з додатком N 2.
Дозволити Збройним Силам та іншим військовим формуванням, а
також Міністерству внутрішніх справ за погодженням з Міністерством
фінансів та Міністерством економіки, у разі зміни цін на
продовольство, проводити уточнення розміру грошової компенсації за
продовольчі пайки за діючими середніми цінами, але не частіше
одного разу на квартал.
3. Визнати такими, що втратили чинність з 1 березня 1996 р.,
постанови Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1993 р. N
964 ( 964-93-п ) "Про забезпечення продовольчими пайками
військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань,
утворених відповідно до законодавства" та від 5 лютого 1994 р. N
54 ( 54-94-п ) "Про забезпечення продовольчими пайками осіб
рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ".

Прем'єр-міністр України Є. МАРЧУК
Міністр
Кабінету Міністрів України В. ПУСТОВОЙТЕНКО
Інд.69
Додаток N 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 12 березня 1996 р. N 316
НОРМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
продовольчими пайками військовослужбовців Збройних Сил,
Прикордонних військ, Національної гвардії, Служби безпеки,
Цивільної оборони, Управління державної охорони,
військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу
Міністерства внутрішніх справ, а також норми годування штатних
тварин військових частин і установ та органів внутрішніх справ
( Назва додатка N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 193 ( 193-98-п ) від 18.02.98 )
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на Найменування продуктів | одну людину на | добу, грамів ————————————————————————————————————————————————————————————————— НОРМА N 1
Загальновійськовий пайок
Хліб із суміші житнього обдирного і
пшеничного борошна першого сорту 350
Хліб з пшеничного борошна першого сорту 400
Борошно пшеничне другого сорту 10
Крупа різна 120
Макаронні вироби 40
М'ясо 200
Риба 100
Жири тваринні топлені, маргарин 20
Олія 20
Молоко коров'яче 100
Масло тваринне 30
Яйця курячі (штук на тиждень) 4
Цукор 70
Сіль 20
Чай 1,2
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 0,3
Оцет 1
Томат-паста 6
Картопля і овочі, всього 900
в тому числі: картопля 600
капуста 130
буряк 30
морква 50
цибуля 50
огірки, помідори, коріння, зелень 40
Концентрат киселю на плодових і ягідних
екстрактах, 30
або фрукти сушені, 20
або соки фруктові (плодово-ягідні) 100
Полівітамінний препарат "Гексавіт",
драже (видавати з 15 березня по 15 липня) 1 ——————————————————————— Примітки:
1. За даною нормою за рахунок держави забезпечувати:
а) військовослужбовців строкової служби, за винятком тих, хто
отримує продовольство за іншими нормами;
б) офіцерський склад, прапорщиків, мічманів і
військовослужбовців, які проходять службу за контрактом, які
постійно працюють на аеродромах, полігонах, технічних і стартових
позиціях з безпосереднього обслуговування літальних апаратів (під
літальними апаратами маються на увазі літаки, вертольоти, планери,
екраноплани, мотодельтаплани та інші літальні апарати) та
забезпечення їх польотів;
в) курсантів вищих військових навчальних закладів та вищих
навчальних закладів МВС, а також слухачів усіх вищих військових
навчальних закладів та вищих навчальних закладів МВС, які не мають
офіцерських звань, і військовослужбовців та осіб рядового і
молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ, які
навчаються у школах і на курсах з підготовки прапорщиків, мічманів
та в училищах професійної підготовки органів внутрішніх справ, за
винятком тих, хто одержує продовольство за іншими нормами;
г) курсантів, слухачів, ад'юнктів, викладачів вищих
військових навчальних закладів та вищих навчальних закладів МВС,
військовозобов'язаних, які перебувають на військовому обліку,
офіцерів і прапорщиків запасу, призваних на збори, які працюють
постійно на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях
з безпосереднього обслуговування літальних апаратів та
забезпечення їх польотів під час проходження практики, стажування,
проходження зборів у частинах і підрозділах;
д) офіцерський склад, прапорщиків, мічманів рятувальних груп
авіаційної пошуково-рятувальної служби під час чергування їх по
пошуково-рятувальному забезпеченню польотів повітряних суден,
евакуаційних робіт та робіт під час стихійного лиха, а також у дні
здійснення стрибків з парашутом за планами бойової підготовки;
е) військовослужбовців (військових будівельників), які
відбувають покарання в дисциплінарних військових частинах;
є) звільнених в запас військовослужбовців строкової служби
під час проїзду до місця проживання;
ж) робітників і службовців маяків, радіомаяків, груп засобів
навігаційного обладнання, радіонавігаційних і гідрометеорологічних
станцій (постів) та інших берегових об'єктів навігаційного
обладнання ВМС України з особливо важкими умовами праці і побуту;
з) військовозобов'язаних, студентів вищих навчальних
закладів, які проходять військову підготовку, призваних на збори
(стажування), за винятком тих, хто отримує продовольство за іншими
нормами у період проходження зборів (стажування), а також під час
проїзду на збори (стажування) і назад;
и) призовників та військовозобов'язаних, які направляються
для вступу до вищих військових навчальних закладів та вищих
навчальних закладів МВС, - з дня відправлення до дня зарахування
до вищих військових навчальних закладів і вищих навчальних
закладів МВС, у випадку відмови в прийнятті - на час, необхідний
для проїзду від навчального закладу до постійного місця
проживання, а також осіб з числа цивільної молоді, які вступають
до зазначених навчальних закладів;
і) музикантських вихованців штатних військових оркестрів, у
яких військовослужбовці строкової служби забезпечуються
продовольством за даною нормою;
ї) громадян, призваних на дійсну строкову службу, з дня явки
у військові комісаріати (на збірні пункти) для відправлення у
військові частини;
й) офіцерів, прапорщиків та військовослужбовців, які
проходять службу за контрактом, підрозділів протиповітряної
оборони - у місцевостях з складними кліматичними умовами на висоті
від 1000 до 1500 метрів над рівнем моря, за межами населених
пунктів і гарнізонів військових частин (за переліком зазначених
підрозділів, затвердженим Міністром оборони);
к) працівників авіаційних центрів з підготовки льотчиків для
ВПС України, які постійно працюють на аеродромах відповідно до
затвердженого переліку посад;
л) офіцерів, прапорщиків, військовослужбовців, які проходять
службу за контрактом, віддалених підрозділів (за переліком
підрозділів, затвердженим Міністром оборони);
м) офіцерів, прапорщиків, військовослужбовців, які проходять
службу за контрактом, а також осіб рядового і начальницького
складу органів внутрішніх справ, призначених до складу варт для
охорони, оборони і супроводу військових та спеціальних вантажів
під час їх перевезення і під час проїзду до місця приймання цих
вантажів або у разі повернення після їх здачі;
н) військовослужбовців, які проходять службу за контрактом,
прапорщиків і мічманів Прикордонних військ, за винятком тих, хто
отримує продовольство за іншими нормами;
о) офіцерів, які проходять службу на прикордонних заставах
(постах), заставах і підрозділах прикордонного контролю, в ротах
супроводу поїздів, у прикордонних комендатурах, а також у
розташованих на кордоні України маневрених групах, КПП (постах) і
у відділеннях окремих КПП по оформленню документів на пасажирів і
транспортні засоби закордонного прямування, відділеннях загонів
прикордонного контролю Прикордонних військ.
2. З дня запровадження у дію норм забезпечення продовольчими
пайками видавати на одного військовослужбовця на добу:
а) контингентам, зазначеним у підпунктах "б", "г", "д", "к",
примітки 1 до даної норми, додатково: м'яса - 75 г, сиру сичужного
твердого - 15 г;
б) контингентам, зазначеним у підпункті "в" примітки 1 до
даної норми: жирів тваринних топлених і маргарину - 10 г, замість
20 г; олії - 15 г, замість 20 г; масла тваринного - 50 г, замість
30 г і додатково до даної норми кавового напою (порошку) - 3 г.
3. Додатково до даної норми за рахунок держави видавати на
одного військовослужбовця на добу:
а) 15 г масла тваринного; 100 г молока коров'ячого і 10 г
цукру - музикантським вихованцям штатних військових оркестрів;
б) 120 г м'яса; 20 г масла тваринного; 25 г цукру -
військовослужбовцям, призначеним до складу варт, у тому числі
провідникам-механікам, для охорони, оборони і супроводу військових
та спеціальних вантажів під час їх перевезення і проїзду до місця
приймання цих вантажів або у разі повернення після їх здачі;
в) 50 г м'яса і 15 г масла тваринного - військовослужбовцям,
у яких дійсна військова служба пов'язана із здійсненням стрибків з
парашутом (в тому числі військовозобов'язаним, призваним із
запасу):
військовослужбовцям строкової служби аеромобільних військ;
військовослужбовцям строкової служби частин спеціального
призначення, розвідувально-десантних підрозділів;
курсантам вищих військових навчальних закладів, які готують
офіцерів для аеромобільних військ, а також для з'єднань, частин та
підрозділів, частин спеціального призначення
розвідувально-десантних підрозділів;
курсантам вищих військових навчальних закладів, які
навчаються за спеціальністю "організація фізичної підготовки та
спорту";
штатним інструкторам-парашутистам вищих військових навчальних
закладів із числа військовослужбовців строкової служби;
військовослужбовцям строкової служби комендатур десантного
забезпечення та інших військових частин військово-транспортної
авіації;
солдатам, матросам, сержантам, старшинам, прапорщикам і
мічманам запасу, студентам і курсантам вищих навчальних закладів,
які проходять військову підготовку і призвані на збори
(стажування), проходження яких пов'язане із здійсненням стрибків з
парашутом, у військових частинах повітряно-десантних військ, а
також у з'єднаннях, частинах і підрозділах, де військовослужбовцям
строкової служби видаються додатково ці продукти;
г) 25 г м'яса - військовослужбовцям строкової служби,
військовозобов'язаним, студентам, курсантам, що проходять
військову підготовку, особам, які навчаються у вищих навчальних
закладах та проходять службу, збори (стажування) у підрозділах і
частинах військ ППО, дислокованих у місцевостях, визначених
наказом Міністра оборони, військовослужбовцям строкової служби
військових частин військ урядового зв'язку;
д) 30 г масла коров'ячого і 20 г печива -
військовозобов'язаним, які перебувають на військовому обліку
офіцерського складу запасу, призваним на збори - у період
проходження зборів;
е) 100 г молока коров'ячого, 50 г ковбас напівкопчених і
м'ясокопченостей, 2 г екстрактів плодових і ягідних, 0,3 г чаю -
військовослужбовцям військових частин, підрозділів і пунктів
наведення ППО, які проходять службу постійно або тимчасово у
місцевостях з складними кліматичними умовами на висоті від 1000 до
1500 м над рівнем моря, які перебувають поза населеними пунктами і
гарнізонами військових частин (за переліком зазначених
підрозділів, затвердженим Міністром оборони), а також
військовозобов'язаним та студентам вищих навчальних закладів, які
призвані на збори та проходять військову підготовку у тих же
місцевостях;
є) 100 г (а в дні урочистих зустрічей і проводів 200 г)
м'яса, 15 г масла тваринного, 50 г молока коров'ячого і 10 г сиру
сичужного твердого - військовослужбовцям строкової служби
підрозділів і оркестрів почесної варти;
ж) 100 г хліба білого із пшеничного борошна першого сорту, 30
г ковбас напівкопчених і м'ясокопченостей, 15 г масла коров'ячого,
20 г цукру, 20 г печива, 0,5 г чаю - військовослужбовцям строкової
служби Прикордонних військ під час несення служби у складі нічних
прикордонних нарядів, види яких визначено наказом голови
Держкомкордону України;
з) 25 г м'яса, 50 г соків плодових і ягідних, 1 г оцту -
військовослужбовцям Прикордонних військ, які отримують
продовольство за даною нормою;
и) 50 г консервів рибних, 40 г масла коров'ячого, 20 г печива
- офіцерському складу Прикордонних військ, зазначеному у підпункті
"о" примітки 1 до даної норми;
і) 80 г м'яса, 25 г масла тваринного, 100 г молока
коров'ячого, 15 г сиру сичужного твердого та 3 яйця на тиждень -
військовослужбовцям, що одержують продовольство за рахунок держави
і працюють (виконують службові завдання) в умовах дії на організм
іонізуючих випромінювань, а також з паливом, до складу якого
входять отруйні компоненти. Військовослужбовцям, що працюють в
умовах дії на організм іонізуючих випромінювань, крім того,
видавати 100 г свіжих фруктів (як лікувально-профілактичне
харчування). ї) 50 г хліба із суміші житнього обдирного і пшеничного
борошна першого сорту, 100 г хліба білого із пшеничного борошна
першого сорту, 70 г круп різних, 50 г м'яса, 5 г жирів тваринних
топлених (маргарину), 15 г масла тваринного, 20 г цукру, 1 г чаю,
10 г овочів усього, в тому числі: 5 г моркви, 5 г цибулі -
військовослужбовцям строкової служби у дні призначення їх для
несення варти (продукти видаються окремо для приготування
повноцінного четвертого приймання їжі (другої вечері), яка повинна
складатися із гарячої другої м'ясної страви, гарячого солодкого
чаю, хліба і масла тваринного. Заміну одних продуктів іншими
дозволяється проводити згідно з передбаченими нормами заміни). ( Пункт 3 примітки до норми N 1 доповнено підпунктом "ї" згідно з
Постановою КМ N 193 ( 193-98-п ) від 18.02.98 )
Під час перебування військовослужбовців у відпустках,
службових відрядженнях та інших випадках (у вихідні, святкові,
неробочі дні і т. д., за винятком днів хвороби з тимчасовою
втратою працездатності, якщо захворювання за своїм характером є
професійним і хворий не госпіталізований), не пов'язаних з роботою
(несенням служби) в умовах дії на організм іонізуючих
випромінювань і з паливом, що містить у собі отруйні компоненти, а
також у випадках застосування цього палива у вигляді реактивів або
використання його у навчальних цілях лікувально-профілактичне
харчування не видається.
Військовослужбовці, які виконують роботу з реактивними
речовинами і тимчасово переведені на інші роботи у зв'язку з
початковими симптомами професійного захворювання, викликаного
особливостями їх праці, зберігають право на одержання
лікувально-профілактичного харчування терміном до шести місяців, а
військовослужбовці строкової служби військових частин, які
дислокуються у зоні посиленого радіоекологічного контролю і зоні
гарантованого добровільного відселення, одержують це харчування
постійно, крім часу перебування у відпустках і відрядженнях не в
цих районах (населених пунктах).
Офіцерському складу, який не отримує продовольства за даною
нормою за рахунок держави і працює (несе службу) в умовах впливу
на організм іонізуючих випромінювань та з паливом, яке містить у
собі отруйні компоненти, видавати продукти відповідно за раціонами
N 1 лікувально-профілактичного харчування (норма N 8).
4. Робітникам і службовцям, зазначеним у пункті "ж" примітки
1 до даної норми, продовольчий пайок не видавати під час
перебування їх у щорічній відпустці або інших відпустках (за
винятком перебування у відпустці по вагітності та пологах).
5. Курсантам і слухачам, зазначеним у підпункті "в" примітки
1 до даної норми, під час проходження практики, стажування у
військових частинах і на кораблях (суднах) видавати продовольство
за нормами, за якими забезпечуються військовослужбовці строкової
служби даної військової частини (корабля, судна), за винятком
курсантів і слухачів, які отримують продовольство у цей період за
нормою N 2.
6. Генералів, адміралів, офіцерів, прапорщиків, мічманів та
військовослужбовців, які проходять службу за контрактом, в період
знаходження в польових умовах, добовому наряді та інших випадках,
коли немає можливості харчуватися на підприємствах громадського
харчування, дозволяється забезпечувати харчуванням через їдальні
військових частин за нормою загальновійськового пайка за плату з
розрахунку його вартості.
Підставою для зарахування на забезпечення в даному випадку є
наказ командира військової частини.
7. За даною нормою за плату забезпечувати робітників і
службовців військових частин і установ у період участі в польових
навчаннях (маневрах) військ до з'єднання включно, а також під час
випробувань, ремонту, встановлення (монтажу) техніки і озброєння у
військових частинах і підрозділах у місцевостях, де відсутні
підприємства громадського харчування.
НОРМА N 2
Льотний пайок
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на Найменування продуктів | одну людину на | добу, грамів ————————————————————————————————————————————————————————————————— Хліб із суміші житнього обдирного і
пшеничного борошна першого сорту 200
Хліб із пшеничного борошна першого сорту 300
Борошно пшеничне першого сорту 60
Крупа різна 30
Рис 30
Макаронні вироби 40
М'ясо 300
М'ясо птиці 50
Ковбаси напівкопчені і м'ясокопченості 25
Риба 90
Жири тваринні топлені, маргарин 10
Олія 20
Масло тваринне 60
Молоко коров'яче 200
Сметана 30
Сир 30
Молоко незбиране згущене з цукром 20
Сир сичужний твердий 15
Яйця курячі, штук 1
Цукор 80
Сіль 20
Чай 1,2
Кава натуральна 2,5
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 1
Оцет 2
Томат-паста 10
Крохмаль картопляний 5
Желатин або агар харчовий 0,5
Дріжджі хлібопекарські сушені або пресовані 0,5
Картопля і овочі, всього 900
в тому числі:
картопля 550
капуста 120
буряк 30
морква 40
цибуля 50
огірки, помідори, коріння, зелень 110
Фрукти сушені 20
Екстракти плодові і ягідні 3
Полівітамінний препарат "Гексавіт",
драже (видавати з 15 березня по 15 червня) 1 ————————————————————————————— Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави забезпечувати:
а) військовослужбовців льотного складу, які входять до
штатних складів екіпажів літальних апаратів, у тому числі
дублерів;
б) військовослужбовців льотного складу, які не входять до
штатних складів екіпажів літальних апаратів, але здійснюють
польоти за планом бойової та навчальної підготовки, бойового
чергування, а також випробування авіаційної техніки у повітрі,
яким визначена норма нальоту годин не менше норми, затвердженої
для штатних екіпажів відповідних літальних апаратів;
робітників та службовців авіаційних центрів з підготовки
льотчиків для ВПС України, які займають штатні посади
льотчиків-інструкторів відповідно до затвердженого переліку посад.
Військовослужбовці, робітники та службовці, зазначені у
даному підпункті, в яких норма нальоту годин менша норми,
затвердженої для штатних екіпажів відповідних типів літальних
апаратів, забезпечуються за рахунок держави харчуванням за даною
нормою в дні польотів;
в) курсантів вищих військових навчальних закладів, які
готують льотчиків та штурманів, - з дня початку практичних
польотів відповідно до навчальних планів по день закінчення
навчання і отримання військовим навчальним закладом наказу про
присвоєння курсантам військового звання офіцерського складу (у
тому числі в період проходження льотної практики і стажування в
інших військових частинах);
г) змінний льотний склад у період проходження перепідготовки
в авіаційних частинах (підрозділах) військових вищих навчальних
закладах, на курсах і в центрах;
д) слухачів і ад'юнктів військових академій із числа льотного
складу в період проходження льотної практики і стажування - з дня
початку по день закінчення польотів;
е) військовослужбовців - бортових перекладачів,
бортпровідників, які входять до штатної обслуги екіпажів літальних
апаратів, - постійно, а тих, що не входять у штатні обслуги
екіпажів, - тільки в дні польотів;
є) військовослужбовців та інших осіб, які не належать до
льотного складу, але які беруть участь у польотах на літальних
апаратах за планом бойової та навчальної підготовки, а також у
випробуваннях авіаційної техніки та майна в повітрі (інженери,
техніки авіаційних частин, науково-випробувальних та
науково-дослідних установ (полігонів), центрів бойового
застосування і перепідготовки льотного складу) та інших військових
фахівців, які не входять до штатних складів екіпажів
випробувальних апаратів, але беруть участь у польотах як бортові
інженери (техніки), інструктори, випробувачі або дослідники
інспектори, інструктори-парашутисти - випробувачі катапультних
установок, випробувачі та інструктори-випробувачі парашутів, у
тому числі інструктори і тренери парашутних ланок
повітряно-десантних військ, особовий склад літаючої лабораторії
операційно-реанімаційних літаків-лабораторій, старших офіцерів
(повітряних пунктів управління) і курсантів авіаційних шкіл з
підготовки повітряних стрільців-радистів і повітряних стрільців -
у дні польотів (здійснення стрибків з парашутом);
ж) офіцерський склад парашутно-десантної і
повітряно-десантної служби і комендатур десантного забезпечення,
які здійснюють стрибки з парашутом за планами бойової і навчальної
підготовки, - у дні здійснення стрибків з парашутом, а також у дні
участі в польотах і під час стрибків з особовим складом частини;
з) військовослужбовців льотного складу - під час перебування
на лікуванні у військових госпіталях, профілакторіях і санаторіях;
и) військовозобов'язаних та студентів і курсантів вищих
навчальних закладів, які проходять військову підготовку і призвані
на збори (стажування) та здійснюють польоти на літальних апаратах,
- з дня початку практичних польотів по день закінчення зборів
(стажування);
і) офіцерський склад, прапорщиків і мічманів РВСП, військ ППО
та Управління ракетно-космічного озброєння - в дні несення бойових
чергувань на стартових, технічних позиціях та у дні проведення
регламентних робіт на бойових зенітно-ракетних комплексах;
ї) офіцерський склад, прапорщиків та мічманів - у дні несення
чергування на пунктах управління, вузлах зв'язку, розміщених у
фортифікаційних спорудах довготермінового використання.
2. Додатково до даної норми за рахунок держави видавати на
одного військовослужбовця на добу 15 г шоколаду або 25 г меду; 200
г свіжих фруктів або 200 г плодових і ягідних соків і по 50 г
компотів з плодів і ягід:
контингентам, зазначеним у підпунктах "а", "б", "в", "г",
"д", "и" примітки 1 до даної норми, які здійснюють польоти на
реактивних, турбореактивних, турбогвинтових літаках і одержують
продовольство за нормою N 2;
військовослужбовцям льотного складу, які входять до штатного
складу екіпажів корабельних вертольотів, - у період перебування на
кораблях, що знаходяться у плаванні за межами територіальних вод
України.
3. У військових частинах і підрозділах, де за умовами
розташування і виконання поставлених завдань приготування їжі за
льотним пайком контингентам, зазначеним у підпунктах "і", "ї"
примітки 1 до даної норми, неможливе, вони забезпечуються
продовольством за нормами, передбаченими для військовослужбовців
строкової служби цих же частин і підрозділів, з видачею
додаткового продовольства на одну людину на добу: печива - 50 г;
м'яса - 125 г; масла тваринного - 20 г; молока коров'ячого - 100
г; молока незбираного згущеного з цукром - 20 г; 3 яйця (на
тиждень); цукру - 10 г; чаю - 1 грам.
4. Для льотного складу екіпажів реактивних, турбореактивних і
турбогвинтових літаків і вертольотів дозволяється проводити
закупку ранніх овочів і зелені на базарі, в сільськогосподарських
підприємствах і організаціях, організаціях торгівлі, кооперативних
та інших організаціях на суму, яка становить 20 відсотків
загальної середньої вартості призначеного пайка, і видавати їх
льотному складу за даною нормою.
Продовження додатка N 1
НОРМА N 3
Морський пайок
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на Найменування продуктів | одну людину на | добу, грамів ————————————————————————————————————————————————————————————————— Хліб із суміші житнього обдирного і
пшеничного борошна першого сорту 350
Хліб білий із пшеничного борошна першого сорту 400
Борошно пшеничне другого сорту 10
Крупа різна 75
Рис 35
Макаронні вироби 40
М'ясо 200
Риба 100
Молоко коров'яче 100
Жири тваринні топлені, маргарин 15
Олія 20
Масло тваринне 50
Яйця курячі, штук на тиждень 4
Цукор 70
Сіль 20
Чай 1,2
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 0,3
Оцет 1
Томат-паста 6
Картопля і овочі, всього 900
в тому числі:
картопля 600
капуста 130
буряк 30
морква 50
цибуля 50
огірки, помідори, коріння, зелень 40
Соки фруктів (плодово-ягідні) 50
Фрукти сушені 30
або соки фруктові (плодово-ягідні) 150
Полівітамінний препарат "Гексавіт",
драже (видавати з 15 березня по 15 червня) 1 ———————————————————————————— Примітки:
1. За даною нормою за рахунок держави забезпечувати такі
контингенти (за винятком тих, хто одержує продовольство за іншими
нормами):
а) матросів, старшин строкової служби, що проходять службу на
надводних кораблях, суднах забезпечення, в морській піхоті,
навчальних центрах, загонах і школах ВМС України;
б) матросів, старшин строкової служби берегових частин, яким
строк дійсної військової служби встановлено 2 роки;
в) офіцерський склад, мічманів та військовослужбовців, які
проходять службу за контрактом, на надводних кораблях і суднах
забезпечення, в управліннях і на базах з'єднань кораблів
(підводних човнах), суднах забезпечення (в тому числі на кораблях,
які будуються і ремонтуються, і на кораблях, що перебувають на
консервації, в управліннях з'єднань кораблів, які будуються і
ремонтуються, та кораблів резерву, в дивізіонах кораблів і місцях
рейдової служби, в дивізіонах та відділеннях суден забезпечення і
пошуково-рятувальної служби, експедиційних і рятувальних загонах
підводно-технічних робіт), а також офіцерський склад, мічманів і
військовослужбовців, які проходять службу за контрактом, або
проходять підготовку в навчальних центрах ВМС України (за винятком
екіпажів підводних човнів);
г) військовослужбовців, які не входять до штату екіпажів
надводних кораблів і суден забезпечення, в період їх участі у
походах, проходження практики, стажування (в тому числі керівників
практики і стажування), проведення ходових випробувань, проведення
ремонту (монтажу) озброєння і бойової техніки на зазначених
кораблях і суднах - з дня прибуття на корабель (судно).
Під час передпоходової стоянки корабля (судна), коли ведуться
підготовчі роботи до виходу його в море, офіцерський склад, який
проходить практику, стажування (в тому числі керівники практики,
стажування), може бути зарахований на забезпечення харчуванням за
рахунок держави тільки у разі, коли він перебуває разом з особовим
складом корабля (судна) і живе за корабельним розпорядком дня,
бере участь у навчанні особового складу з бойової підготовки;
д) офіцерський склад, прапорщиків та військовослужбовців, які
проходять службу за контрактом, у морській піхоті,
військовослужбовців екіпажів бронетанкової техніки, яка обладнана
спеціальними плавзасобами, в дні виходу (занять, навчань) в море.
Дні та чисельність особового складу, що виходить в море,
оголошуються наказом командира військової частини;
е) військовослужбовців гідрографічних експедицій, загонів,
партій ВМС - під час виконання гідрографічних робіт на морі та
узбережжі;
є) військовослужбовців, робітників та службовців ВМС, які
беруть участь в експедиціях проведення надводних кораблів та
суден, забезпечення зовнішніми морськими шляхами із одного
морського басейну в інший - в період знаходження в дорозі;
ж) робітників та службовців штатних екіпажів суден
забезпечення, а також капітанів-наставників, механіків-наставників
і лоцманів групи кораблів забезпечення, які не входять до складу
екіпажів цих суден, - під час перебування їх на судні;
з) штатних робітників та службовців плавучих майстерень,
суден зберігання запасів, електростанцій і тому подібних суден
забезпечення - у разі віддалення цих суден від берега, коли вони
перебувають у плаванні чи в пунктах роздільного базування (за
умови перебування робітників і службовців на надводних кораблях і
суднах забезпечення), під час походів на кораблях і суднах з
візитами в порти зарубіжних країн та перебування в цих портах;
и) військовослужбовців, а також робітників та службовців
складу екіпажів суден забезпечення ВМС і експедицій в період
плавання на цих суднах під час проведення дослідів в океанах і
морях за межами територіальних вод України - з дня виходу з бази
або порту України;
і) офіцерів, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців, які
проходять службу за контрактом, інженерно-технічного складу
авіації - під час знаходження на авіанесучих (авіаносцях) та інших
кораблях;
ї) військовозобов'язаних та студентів, курсантів, які
навчаються у вищих навчальних закладах, які проходять військову
підготовку і призвані на збори (стажування), - в період
проходження зборів (стажування) на надводних кораблях, суднах
забезпечення, у військових частинах ВМС, в яких військовослужбовці
забезпечуються продовольством за даною нормою;
й) вихованців штатних оркестрів, де військовослужбовці
строкової служби забезпечуються продовольством за цією нормою;
к) осіб, які зазнали лиха на морі, і прийнятих на борт
корабля, екіпаж якого забезпечується продовольством за даною
нормою, - до доставки їх в порт або на базу;
л) офіцерський склад, прапорщиків, мічманів,
військовослужбовців строкової служби та таких, які проходять
службу за контрактом, водолазних підрозділів військових частин
особливого призначення - та осіб рядового і начальницького складу
органів внутрішніх справ в дні виконання робіт під водою із
застосуванням підводних засобів пересування;
м) офіцерський склад, прапорщиків, військовослужбовців, які
проходять службу за контрактом, та військовослужбовців строкової
служби, які проходять службу на острові Зміїному та у військовій
частині А1594 на острові Первомайському. ( Підпункт "м" пункту 1
приміток до норми N 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 588 ( 588-99-п ) від 14.04.99 )

2. Додатково до цієї норми за рахунок держави видавати на
одного військовослужбовця та на одну особу рядового і
начальницького складу органів внутрішніх справ на добу:
а) 50 г напівкопченої ковбаси та м'ясокопчених виробів; 30 г
згущеного незбираного молока з цукром; 5 г кави натуральної; 200 г
свіжих фруктів; 2 г плодово-ягідних екстрактів і 20 г печива -
особовому складу надводних кораблів і суден забезпечення в період
плавання (походів) за межами територіальних вод України
(знаходженні в портах іноземних держав) - з дня виходу з бази,
порту України, а також особовому складу, який бере участь в
експедиціях переведення надводних кораблів і суден забезпечення
зовнішніми морськими шляхами з одного морського басейну в інший -
в період знаходження в дорозі;
б) 50 г рибних консервів, 20 г масла тваринного і 20 г печива
- офіцерському складу та військовозобов'язаним, які перебувають на
військовому обліку офіцерського складу запасу, призваним на збори,
за винятком офіцерського складу, зазначеного в підпункті "а" даної
примітки;
в) 50 г м'яса; 15 г масла тваринного - військовослужбовцям
строкової служби частин спеціальних операцій та спеціального
призначення розвідувально-десантних підрозділів, служба яких
пов'язана зі стрибками з парашутами, а також військовослужбовцям
строкової служби морської піхоти; ( Підпункт "в" пункту 2 приміток
до норми N 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 588
( 588-99-п ) від 14.04.99 )
г) 150 г галет із борошна пшеничного першого сорту; 200 г
м'ясних консервів; 30 г цукру; 1 г чаю і 100 г шоколаду або 165 г
меду натурального під час виходу у море з відривом від баз на
термін більше 4-х годин:
військовослужбовцям, у тому числі тим, що не входять до
штатних обслуг екіпажів на ракетних та торпедних катерах, кораблях
на повітряній подушці і на підводних крилах;
особовому складу екіпажів бронетанкової техніки, обладнаної
спеціальними плавзасобами;
робітникам та службовцям військових представництв України на
промислових підприємствах, що беруть участь у ходових
випробуваннях катерів та кораблів, зазначених у даному підпункті -
в дні випробувань.
Часом перебування корабля в морі вважається час між моментом
останнього відходу від причалу (пірсу) і моментом першого підходу
до причалу (пірсу) на базі при поверненні з моря. Час, затрачений
кораблем на різні переходи на базі, пов'язані з підготовкою до
походу, на перешвартовку, приймання техніки, зброї та особового
складу з інших причалів (пірсів), в термін перебування корабля в
морі не входить.
Зазначені продукти видавати в укомплектованому вигляді на
підставі наказу командира військової частини (з'єднання), в якому
персонально в кожному випадку оголошується кількісний склад
екіпажу, який виходить у море. Підставою для списання цих
продуктів на витрату є виписка з вахтового журналу, заведеного
штабом частини (з'єднання);
д) 125 г м'яса; 20 г масла тваринного; 40 г згущеного
незбираного молока з цукром; 15 г сиру сичужного твердого і 5 г
кави натуральної або какао (порошку):
водолазам та іншим особам, які здійснюють водолазні спуски
під воду і беруть участь у роботах, пов'язаних з особистим
перебуванням у компресійній камері (водолазній барокамері) під
тиском;
військовослужбовцям строкової служби та таким, які проходять
службу за контрактом, прапорщикам, мічманам і офіцерам, які
безпосередньо проводять роботи у воді, пов'язані з навчанням та
використанням морських тварин.
Водолазам - глибоководникам, крім того, видавати: цукру - 30
г; печива - 70 г; свіжих фруктів або плодово-ягідних соків - 150
г; плодово-ягідних екстрактів - 2 г та 1 яйце.
Право на отримання зазначених продуктів мають також водолази
та інші особи, зазначені у даному підпункті, які отримують
продовольство за іншими нормами, за винятком тих, які отримують
продовольство за нормами 2 та 4 і, крім того, ті, які не мають
права на отримання продовольства за рахунок держави;
е) 50 г м'яса, або печінки, або 30 г м'ясних консервів
"Паштет печінковий"; 100 г молока; 15 г сиру сичужного твердого і
3 яйця (на тиждень):
військовослужбовцям, які працюють (проходять службу) в умовах
дії на організм іонізуючих випромінювань, за переліком видів робіт
(проходження служби), затвердженим Міністром оборони;
особовому складу атомних надводних кораблів під час
перебування на цих кораблях;
військовослужбовцям, які постійно працюють з паливом, що
містить у собі отруйні компоненти, за переліком посад,
затвердженим Міністром оборони.
Військовослужбовцям, які проходять службу в умовах впливу на
організм іонізуючих випромінювань, і особовому складу атомних
надводних кораблів, крім того, видавати свіжих фруктів 100 г;
є) 50 г ковбаси напівкопченої та м'ясокопчених виробів, 20 г
згущеного незбираного молока з цукром, 100 г плодово-ягідних
соків, 20 г повидла або джему, 20 г печива, 3 г кавового напою
(порошку) - військовослужбовцям, які проходять службу постійно або
тимчасово на острові Зміїному;
ж) 100 г молока коров'ячого та 10 г цукру - вихованцям
штатних військових оркестрів.
3. Військовослужбовців, робітників та службовців, які беруть
участь (під час виконання службових обов'язків) у закордонному
плаванні, забезпечувати продовольством за рахунок держави згідно з
нормами, встановленими для екіпажів цих суден.
За час перебування у закордонному плаванні, а також у інших
випадках, коли військовослужбовці, робітники та службовці
одержують харчування за даною нормою за рахунок держави,
продовольчий пайок за основним місцем служби зазначеним особам не
видається і грошова компенсація замість продовольчого пайка не
виплачується.
4. Робітникам та службовцям, зазначеним у підпунктах "ж" та
"з" примітки 1 до даної норми, продовольчий пайок не видавати:
під час перебування у щорічній відпустці або в інших
відпустках (за винятком перебування у відпустці по вагітності та
пологах), а також на курсах підвищення кваліфікації;
під час перебування у службових відрядженнях (за винятком
відряджень, пов'язаних з прийманням суден, техніки та обладнання
на підприємствах промисловості);
під час перебування в лікувальних закладах на стаціонарному
лікуванні та перебування на березі у зв'язку з тимчасовою
непрацездатністю.
Робітники та службовці роз'їзних річкових катерів, а також
катерів спортивних яхт-клубів, здравниць та будинків відпочинку
правом на одержання продовольчого пайка не користуються.
Продовження додатка N 1
НОРМА N 4
Підводний пайок
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на Найменування продуктів | одну людину на | добу, грамів ————————————————————————————————————————————————————————————————— Хліб із суміші житнього обдирного і
пшеничного борошна першого сорту 200
Хліб білий із пшеничного борошна першого сорту 300
Печиво 20
Борошно пшеничне першого сорту 20
Крупа різна 35
Рис 30
Макаронні вироби 40
М'ясо 250
М'ясо птиці 50
Печінка 50
або консерви м'ясні "Паштет печінковий" 30
Ковбаси сирокопчені, напівкопчені і м'ясокопченості 35
Риба 100
або філе рибне 70
Оселедці 20
Олія 20
Масло тваринне 50
Молоко коров'яче 200
Сметана 20
Сир 25
Молоко незбиране згущене з цукром 40
Сир сичужний твердий 20
Яйця курячі (штук) 1
Цукор 70
Сіль 20
Чай 2
Кава натуральна або какао (порошок) 5
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 1
Оцет 2
Томат-паста 8
Дріжджі хлібопекарські сушені або пресовані 1
Картопля і овочі, всього: 900
картопля 550
капуста 120
буряк 30
морква 40
цибуля 60
огірки, помідори, коріння, зелень 100
Консерви "Зелений горошок" 10
Фрукти свіжі 80
Фрукти сушені 20
Компоти із плодів і ягід (консервовані) 125
Соки фруктові (плодово-ягідні) 100
Сік томатний натуральний 50
Лимони 15
або кислота лимонна харчова 1
Екстракти плодові і ягідні 5
Полівітамінний препарат "Гексавіт",
драже (видавати з 15 березня по 15 червня) 1 ————————————————————————— Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави забезпечувати:
а) військовослужбовців штатних екіпажів підводних човнів та
підводних крейсерів*, в тому числі других екіпажів; ————————————————— * Далі підводні човни та підводні крейсери іменуються -
підводні човни.
б) військовослужбовців, які не входять до складу штатних
екіпажів підводних човнів, - під час плавання (ходових
випробувань) на підводних човнах з відривом від берегових
(плавучих) баз на відрізок часу більше шести годин, а також під
час проходження практики, стажування (в тому числі керівників
практики і стажування), виконання ремонту, встановлення (монтажу)
озброєння та бойової техніки на підводних човнах.
Військовослужбовці, які проходять практику, стажування (в
тому числі керівники практики і стажування) на підводних човнах,
забезпечуються харчуванням за даною нормою в тих випадках, коли
вони розміщуються разом з особовим складом екіпажів підводних
човнів, живуть за їх розкладом дня і займаються бойовою
підготовкою нарівні з особовим складом екіпажів підводного човна і
плавучого крейсера;
в) військовослужбовців штатних, технічних екіпажів підводних
човнів - під час проходження служби на цих човнах;
г) військовослужбовців управлінь з'єднань підводних човнів -
за переліком посад: інструктор (фотолаборант), старший інструктор
(фотолаборант), старший інструктор (електрик штурманський),
старший інструктор (електрик торпедний), старший інструктор
(гідроакустик), старший інструктор з таємного зв'язку, старший
інструктор (хімік);
д) військовослужбовців штатних екіпажів підводних човнів, в
тому числі других екіпажів, - в період проходження підготовки у
навчальних центрах та знаходження на базах відпочинку;
е) військовозобов'язаних, курсантів та студентів вищих
навчальних закладів, які проходять військову підготовку, призваних
на збори (стажування), - в період проходження зборів (стажування)
у складі екіпажів підводних човнів;
є) військовослужбовців штатних екіпажів розвідувальних
кораблів, підрозділів особливого та спеціального призначення у
разі відриву від баз (портів) більше шести годин.
Військовослужбовців штатних екіпажів підводних човнів, які
перебувають на консервації, забезпечувати харчування за нормою
N 3.
2. Під час плавання на підводних човнах та кораблях,
зазначених у підпункті "є" примітки 1 цієї норми, з відривом від
берегових (плавучих) баз на час більше шести годин за рахунок
держави додатково видавати на одного військовослужбовця на добу:
20 г бубликів; 40 г вобли в'яленої; 5 г ікри зернистої лососевої;
15 г сухого незбираного молока; 15 г сухого кислого молока; 10 г
меду; 15 г варення або джему; 25 г чорносливу; 2 г часнику; 30 г
консервів овочевих закусочних; 5 г гострого делікатесного соусу;
50 г сухого виноградного вина; 15 г шоколаду.
Ікру зернисту лососеву видавати тільки для екіпажів підводних
човнів з атомними енергетичними установками (в тому числі екіпажів
дизельних підводних човнів, обладнаних допоміжними атомними
енергетичними установками).
НОРМА N 5
Лікувальний пайок
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на Найменування продуктів | одну людину на | добу, грамів ————————————————————————————————————————————————————————————————— Хліб із суміші житнього обдирного і
пшеничного борошна першого сорту 100
Хліб білий із пшеничного борошна першого сорту 400
Борошно пшеничне першого сорту 10
Крупа різна 30
Крупа манна 20
Рис 30
Макаронні вироби 40
М'ясо 200
М'ясо птиці 50
Риба 120
Олія 20
Масло тваринне 45
Молоко коров'яче 400
Сметана 30
Сир 30
Сир сичужний твердий 10
Яйця курячі (штук) 1
Цукор 70
Сіль 20
Чай 2
Кава натуральна 1
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 0,3
Оцет 2
Томат-паста 6
Крохмаль картопляний 5
Дріжджі хлібопекарські сушені або пресовані 0,5
Картопля і овочі, всього 900
в тому числі:
картопля 600
капуста 120
буряк 40
морква 50
цибуля 40
огірки, помідори, коріння, зелень 50
Фрукти свіжі 200
або сік фруктовий (плодово-ягідний) 200
Фрукти сушені 20
Варення 5 ———————————————————— Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави забезпечувати хворих,
які перебувають на лікуванні або обстеженні у військово-медичних
та медичних закладах МВС (госпіталях, клініках, стаціонарах та
інших медичних закладах, а також в медичних батальйонах, ротах,
загонах тощо), за винятком хворих, які одержують продовольство за
нормою 2 (льотний пайок).
2. За цією нормою за рахунок держави забезпечувати також
військовослужбовців льотного складу, які перебувають на медичному
обстеженні у відділеннях лікарняної експертизи льотного складу.
3. Додатково до цієї норми за рахунок держави видавати на
одного військовослужбовця та одну особу рядового і начальницького
складу органів внутрішніх справ на добу: 50 г м'яса; 20 г
напівкопчених ковбас та м'ясокопченостей; 50 г м'ясних консервів
"Паштет печінковий"; 30 г риби; 10 г сметани; 120 г сиру; 20 г
сиру сичужного твердого; 150 г компоту із плодів та ягід
(консервованих); 0,5 г кави натуральної - хворим з опіковими та
променевими ураженнями організму.
4. Хворих із захворюванням нирок, які перебувають на
лікуванні у військово-медичних та медичних закладах МВС
забезпечувати харчуванням (на одну людину на добу) таким набором
продуктів: хліб білий із пшеничного борошна першого сорту - 300 г;
крупа та макаронні вироби - 100 г; картопля - 700 г; овочі - 300
г; свіжі фрукти - 375 г; фрукти сушені - 100 г; соки
плодово-ягідні - 25 г; цукор - 100 г; чай - 1 г; риба - 100 г;
м'ясо - 100 г; молоко коров'яче - 400 г; сир - 100 г; сметана - 35
г; масло тваринне - 60 г; олія - 50 г; яйця курячі - 1 шт.
5. Хворих на туберкульоз та пневмоконіоз, які перебувають на
лікуванні у військово-медичних та медичних закладах МВС,
забезпечувати харчуванням за такою нормою: хліб із суміші житнього
та пшеничного борошна першого сорту - 150 г; хліб білий із борошна
пшеничного першого сорту - 300 г; борошно пшеничне першого сорту -
75 г; крохмаль картопляний - 10 г; крупа та макаронні вироби - 75
г; картопля - 400 г; овочі та зелень - 500 г; свіжі фрукти - 200
г; фрукти сушені - 30 г; цукор - 70 г; кава натуральна - 3 г;
какао (порошок) - 2 г; чай - 1 г; м'ясо, м'ясо птиці - 200 г; риба
- 100 г; ковбасні вироби - 20 г; оселедці - 5 г; молоко коров'яче
- 500 г; сир - 70 г; сметана - 30 г; сир твердий - 15 г; масло
тваринне - 60 г; олія - 25 г; яйця курячі - 2 шт.; сіль - 25 г;
томат-паста- 6 г; лавровий лист- 0,2 г; перець -0,3 г; гірчичний
порошок - 0,3 г; оцет - 2 г; дріжджі хлібопекарські сушені або
пресовані - 1 г; мед натуральний - 40 г; варення - 40 г.
Харчування хворих туберкульозом та пневмоконіозом проводити
відповідно до припису лікаря з призначенням дієти кожному хворому
із відповідного набору продуктів в межах загальної вартості пайка.
6. Для військовослужбовців, які перебувають на лікуванні у
військово-медичних та медичних закладах МВС у зв'язку з
пораненням, каліцтвом, контузією або важким захворюванням, які
вони одержали під час виконання обов'язків військової служби та з
охорони громадського порядку, громадської безпеки і боротьби із
злочинністю, додатково до норми дозволяється купувати продукти у
державній та кооперативній торгівлі за рахунок фонду з розрахунку
35 відсотків на добу для кожного хворого від вартості
продовольчого пайка.
7. Дітям грудного віку, які перебувають на лікуванні у
військово-медичних та медичних закладах МВС та утримуються на
штучному годуванні, дозволяється замість лікувального пайка
видавати: молока коров'ячого - 1500 г; масла тваринного - 50 г;
рису - 20 г; цукру - 100 г; фруктів сушених - 20 г на одну дитину
на добу.
8. Матерів, які перебувають у військово-лікувальних та
медичних закладах МВС на стаціонарному положенні разом з хворими
дітьми до трьох років, забезпечувати харчуванням безкоштовно за
нормою лікувального пайка.
9. Для проведення клінічних аналізів шлункового соку у
хворих, обстежуваних амбулаторно, дозволяється відпускати
військово-медичним та медичним закладам МВС хліб білий із борошна
пшеничного першого або другого сорту в кількості 100 г на одного
обстежуваного хворого за рахунок фондів продовольства. Витрати
хліба на такі цілі оформляються актом.
НОРМА N 6
Пайок для ліцеїстів
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на Найменування продуктів | одну людину на | добу, грамів ————————————————————————————————————————————————————————————————— Хліб із суміші житнього обдирного і
пшеничного борошна першого сорту 250
Хліб білий із пшеничного борошна
першого сорту, булочні вироби 400
Борошно пшеничне першого сорту 50
Крохмаль 5
Макаронні вироби 40
Крупи різні 70
Серед них: рис 26
манна 6
пшоно 10
гречка 16
вівсяна 4
інші 8
Бобові 12
М'ясо 250
М'ясні продукти 50
Риба та рибні продукти 100
Олія 15
Масло тваринне 45
Сало 10
Молоко, кисломолочні продукти 400
Сметана 30
Сир 50
Сир сичужний твердий 15
Яйця курячі (штук) 1
Цукор 70
Сіль 20
Чай 1
Кава натуральна або какао 4
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 0,3
Оцет 2
Томат-паста 6
Дріжджі хлібопекарські сушені або пресовані 0,3
Картопля і овочі, всього 900
в тому числі: картопля 500
капуста 110
буряк 30
морква 50
цибуля 50
огірки 30
помідори 80
інші 50
Фрукти сушені 20
Фрукти свіжі 200
Соки 200
Повидло або джем 20
Печиво 20 ————————————————————— Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави забезпечувати:
а) ліцеїстів;
б) кандидатів, що прибули в ліцей для складання вступних
іспитів і перебувають на казарменому становищі, - з дня прибуття
до ліцею.
2. Ліцеїстів під час проходження практики у військових
частинах забезпечувати продовольством за нормою, передбаченою для
військовослужбовців строкової служби даної військової частини
(корабля).
Забезпечення ліцеїстів продовольством за цим пайком
зберігається і під час перебування їх на лікуванні в лазаретах
ліцею.
НОРМА N 7
Пайок для видачі на руки генералам, адміралам, офіцерам,
прапорщикам мічманам, військовослужбовцям, які проходять
службу за контрактом, Збройних Сил, Прикордонних військ,
Національної гвардії, Служби безпеки, Цивільної оборони,
Управління державної охорони, військовослужбовцям та особам
рядового і начальницького складу МВС
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на Найменування продуктів | одну людину на | добу, грамів ————————————————————————————————————————————————————————————————— Борошно пшеничне першого сорту 133
Крупа різна 100
Макаронні вироби 33
М'ясо 133
Олія 33
Масло тваринне 33
Яйця курячі, штук 0,67
Цукор 50
Молоко незбиране згущене з цукром 40 ——————————————————— Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави забезпечувати:
генералів, адміралів, офіцерів, прапорщиків, мічманів та
військовослужбовців, які проходять службу за контрактом, за
винятком тих, хто отримує продовольство за іншими нормами, а також
осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ.
2. За генералами, адміралами, офіцерами, прапорщиками,
мічманами та військовослужбовцями, які проходять службу за
контрактом, а також особами рядового і начальницького складу
органів внутрішніх справ під час перебування в санаторіях та
будинках відпочинку за путівками, частково або повністю ними
оплаченими, зберігається право на отримання продовольчих пайків
або грошової компенсації.
3. Військовослужбовці та особи рядового і начальницького
складу органів внутрішніх справ - жінки, які перебувають у
відпустці по вагітності і родах, мають право на отримання
продовольчого пайка або грошової компенсації по день закінчення
відпустки.
За період перебування військовослужбовців та осіб рядового і
начальницького складу органів внутрішніх справ - жінок у частково
оплачуваній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею віку
трьох років, продовольчий пайок не видається та грошова
компенсація не виплачується.
4. Військовослужбовці та особи рядового і начальницького
складу органів внутрішніх справ, госпрозрахункових організацій
отримують продовольчі пайки або грошову компенсацію за державні
кошти з подальшою компенсацією державних витрат госпрозрахунковою
організацією, де вони проходять службу.
5. Військовослужбовці, які мають право на отримання
продовольчих пайків за іншими нормами в дні бойового чергування,
продовольство за цією нормою пайка у ці дні не отримують.
НОРМА N 8
Раціон лікувально-профілактичного харчування
для робітників та службовців, які зайняті на
роботах з особливо шкідливими умовами праці
————————————————————————————————————————————————————————————————— |Кількість на одну людину на добу, Найменування продуктів | грамів |————————————————————————————————— |раціон | раціон | раціон | раціон | N 1 | N 2 | N 3 | N 4 ————————————————————————————————————————————————————————————————— Хліб житній або пшеничний із
збійного борошна 100 100 100 100
Хліб пшеничний із борошна
другого сорту - 100 100 100
Борошно пшеничне першого сорту 10 15 - 15
Борошно пшеничне першого сорту
та макаронні вироби - - 15 -
Крохмаль картопляний 1 - - -
Крупа, макаронні вироби 25 40 - 15
Крупа - - 35 -
Бобові 10 - - -
Консерви "Зелений горошок" - 10 - -
Цукор 17 35 35 45
М'ясо 70 150 100 100
Риба 20 25 25 50
Печінка 30 25 20 -
Яйця курячі (штук) 3/4 1/4 1/3 1/4
Кефір 200 - - -
Молоко (кефір) 70 200 200 200
Сир 40 - 80 110
Сметана 10 - 7 20
Сир сичужний твердий 10 25 - -
Масло тваринне 20 15 10 15
Жир тваринний - - 5 -
Олія 7 13 5 10
Картопля 160 100 100 150
Капуста 150 150 - -
Овочі (морква) 90 - - -
Овочі - - 160 25
Томат-паста 7 2 2 3
Томат-пюре - - 5 -
Фрукти свіжі 130 - 100 -
Сухарі 5 - - -
Сіль 5 5 5 5
Чай 0,4 0,5 0,5 0,5
Додатково видавати:
вітамін С (аскорбінова
кислота), мг 150 - 150 150
вітамін В1 (тіамін), мг - - - -
Окрім того:
а) на роботах із сполуками
фтору: вітамін А, мг - 2 - -
вітамін С (аскорбінова
кислота), мг - 150 - -
б) на роботах із фосгеном:
вітамін С (аскорбінова
кислота), мг - 100 - -
в) на роботах із сполуками
миш'яку, фосфору та телурія:
вітамін В1 (тіамін), мг - - - 4
г) на роботах з лужним металом,
хлором і його неорганічними
сполуками, сполуками хрому,
ціаністими сполуками і
окислами азоту:
вітамін А, мг - 2 - -
вітамін С (аскорбінова кислота): 100 мг - тільки за раціоном N 2 —————————————————————— Примітки:
1. Меню-розкладка гарячих сніданків
лікувально-профілактичного харчування за раціоном N 3 повинна
передбачати обов'язково щоденну видачу страв із овочів, які не
підлягають термічній обробці (салати, вінегрети та ін.).
2. Видачу спецій давати у разі потреби і тільки за раціонами
N 2 та N 3.
3. Ошпарювачам та пекарям у хлібопекарському виробництві
щодобово безкоштовно видавати такі вітамінні препарати: вітамін А
- 2 мг, вітамін В1 - 3 мг, вітамін В2 - 3 мг, вітамін С - 150 мг,
вітамін РР - 20 мг.
НОРМИ
годування штатних тварин військових частин
і установ, а також органів внутрішніх справ
1. Норми годування коней
————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на одну тварину Види тварин | на добу, грамів |————————————————————————————————— | овес | сіно | сіль ————————————————————————————————————————————————————————————————— Верхові та в'ючні коні 4500 4500 25
Обозні коні 5000 6000 25
Артилерійські коні 6000 7000 25
Лошата: до 1 року 2000 3000 10
Лошата: до 1 року 2000 3000 10
від 1 до 1,5 року 2500 4500 10
від 1,5 до 2 років 3200 5000 10 ——————————————————————— Примітки:
1. Щодобово на підстилку видавати соломи: для коней і лошат -
1,6 кг.
2. Замість зазначеного у даних нормах фуражу видавати для
годування одного коня на добу:
а) під час утримання на пунктах прийому коней із народного
господарства та перевезення їх наземним і водним транспортом: сіна
- 13 кг, соломи - 1,5 кг, а в період з 1 жовтня до 1 квітня у разі
перевезення на відстань більше 1000 км: сіна - 15 кг, соломи - 1,5
кг;
б) для штатних коней кінно-спортивних команд: сіна - 6 кг;
вівса - 5 кг, висівок пшеничних - 1 кг, кукурудзи подрібненої - 1
кг, борошна трав'яного - 1 кг, меляси - 0,5 кг, льняного насіння -
0,05 кг, підкормки "Старт" - 0,5 кг, солі - 0,05 кг.
3. Додатково до цих норм видавати одному коню на добу:
а) для штатних коней кінно-спортивних команд у період
підготовки і проведення змагань - 0,5 кг підкормки "Старт",
"Успіх", "Крепиш";
б) для коней, які надійшли з народного господарства у
військові частини на поповнення некомплекту, протягом перших трьох
місяців перебування у військах - 1 кг сіна;
в) для хворих коней в період їх перебування в лікувальних
закладах ветеринарної медицини - 3 кг коренеплодів і 1 кг висівок;
г) для обозних коней під час роботи на лісозаготівлях у
період з 1 жовтня до 1 квітня - 1 кг вівса;
д) в місцевостях на висоті 1000 м і вище над рівнем моря -
1,5 кг вівса.
ІІ. Норми добового годування службових собак ————————————————————————————————————————————————————————————————— | Кількість на одного собаку на добу, грамів |————————————————————————————————————————————— Назва продуктів | | |розшукові,| |цуценята |племінні|стройові|сторожові,|вартові|до 4-х | | |спеціальні| |місячно- | | | | |го віку ————————————————————————————————————————————————————————————————— Крупа вівсяна 420 420 450 400 30-200
Пшоно 230 230 200 200 20-100
М'ясо 2 кат.,
або конина, 700 700 600 500 20-300
або м'ясні
субпродукти 2 кат. 1750 1750 1500 1250 40-800
Молоко 150-800
Яйце куряче (шт.) 1
Жир тваринний 20 20 20 15 10
Картопля 200 200 200 200 80
Буряк 20 20 20 20 20
Морква 20 20 20 20 20
Капуста 60 60 60 60 40
Сіль 15 15 15 15 15
Риб'ячий жир 30 30 30 30 5-20
М'ясо-кісткове борошно 15 15 15 15
Крейда 3 3 3 3 1-2
Глюконат або по 3 таб. по 3 таб. по 3 таб. по 3 таб. по 1-2
гліцерофосфат 3 рази 3 рази 3 рази 3 рази таб. 3
кальцію на день на день на день на день рази
на день
ВІТАМІННЕ ПІДЖИВЛЕННЯ (в осінньо-зимовий період) ————————————————————————————————————————————————————————————————— 1. Ундевіт |Дорослим собакам по 3 таб.| Цуценятам 1-1,5 таб. |1 раз на день | 1 раз на день | | 2. Вітамін "Д" в|Дорослим собакам по 8 | Цуценятам 1-4 каплі маслі |капель 1 раз на день | 1 раз на день ————————————————————————————————————————————————————————————————— ————————————————— Примітки:
1. За висновками спеціалістів ветеринарної служби
дозволяється додатково видавати собаці на добу:
а) для хворих собак - 500 г молока, а також замість 200 г
крупи вівсяної або пшона таку ж кількість рису;
б) для щенних самок - 100 г м'яса або 250 г субпродуктів
другої категорії і 250 г молока;
в) для самок-годувальниць (до відлучення цуценят) - 200 г
м'яса (500 г субпродуктів), а також 600 г молока.
2. Цуценятам до 4-місячного віку видавати:
а) крупу вівсяну, пшоно з 3-тижневого віку, починаючи з 50 г
із щотижневим збільшенням на 20 г;
б) м'ясо з 28-денного віку, починаючи з 20 г із щотижневим
збільшенням на 20 г;
в) молоко з 10-денного віку, починаючи із 150 г із щотижневим
збільшенням на 20 г;
г) риб'ячий жир з місячного віку, починаючи з 5 г і до 4-х
місяців збільшити до 30 г.
3. На термін більше 12 годин і на кожну добу перебування у
дорозі замість продуктів, передбачених цією нормою, видавати 700 г
хліба із пшеничного і житнього борошна і 700 г м'ясорослинних
консервів.
4. Для собак, що охороняють шкідливі для здоров'я об'єкти,
видавати 500 г молока на добу.
5. В період карантинно- настановних (навчально-методичних)
зборів (курсів) інструкторів розшукових (спеціальних),
інспекторів-кінологів, вожатих сторожових і службових собак і
занять з дресирування стройових собак у школі підготовки
інструкторів службових собак додатково видавати по 150 г м'яса 2
категорії або конини одному собаці на добу як ласощі.
6. Для племінних собак і цуценят дозволяється додатково
замість 50 г м'яса другої категорії або конини (125 г субпродуктів
другої категорії) видавати одне куряче яйце на добу.
7. Для цуценят до 4-місячного віку видавати одне яйце на
тиждень.
8. Дорослим собакам замість м'ясо-кісткового борошна і крейди
дозволяється видавати глюконат кальцію або гліцерофосфат кальцію.
9. Дозволяється у разі відсутності мінеральних речовин і
вітамінів, що входять до норм добової годівлі службових собак,
заміняти їх іншими препаратами.
10. Замість набору продуктів, що входять до норми добової
годівлі службових собак, дозволяється застосовувати концентровані
сухі корми, м'ясні і м'ясо-рослинні консерви.
11. Для підстилки видавати солому на добу:
дорослим собакам 800 г;
цуценятам 400 г.
ІІІ. НОРМИ ДОБОВОГО ГОДУВАННЯ РОГАТОЇ ХУДОБИ ————————————————————————————————————————————————————————————————— Найменування продуктів| Кількість на одну тварину на добу, кг |————————————————————————————————————————— |велика рогата худоба|дрібна рогата худоба ————————————————————————————————————————————————————————————————— Сіно 12,3 4,1
Сіль (на 100 кг живої
ваги) 0,007 0,007 ————————————————————— Примітка: За цією нормою годувати одержану в рахунок фондів
на м'ясо живу худобу, призначену для забою.

IV. НОРМИ ДОБОВОГО УТРИМАННЯ СЛУЖБОВИХ
МОРСЬКИХ ТВАРИН
————————————————————————————————————————————————————————————————— Види тварин |Літня |Зимова | Відсоток компонентів у раціоні |норма |норма |———————————————————————————————————— |УКО* |УКО* | Риби | Молюски | Ракоподібні ————————————————————————————————————————————————————————————————— Білуха 27,3 32,8 90 5 5
Азовка 3,8 4,6 99 1
Афалина 10,6 12,7 95 5
Білобочка 5,9 6,3 99 1
Сивуч (самець) 18,4 22,1 85 13 2
Сивуч (самка) 11,9 14,3 85 13 2
Тюлень 11,7 14,0 95 4 1 —————————————————————————
*УКО (умовна кормова одиниця) - харчова цінність (вміст
переварюваного протеїну і обмінна енергія) кормового продукту
еквівалентна за кормовою цінністю 1 кілограму ставриди океанічної.
—————————————————————————— Примітки:
1. Добові норми розраховані на середню дорослу морську
тварину у разі годування розмороженою рибою та іншими
морепродуктами.
2. Добові кормові раціони з включенням до них вітамінів,
мікроелементів складаються ветеринарним спеціалістом для кожного
тваринного стада, виходячи із умов зовнішнього середовища,
фізіологічного і клінічного стану та робочого навантаження на
тварину, а також залежно від видового складу і харчової цінності
корму.
3. Молодим (підростаючим) тваринам і вагітним самкам норми
годування рекомендується розраховувати із співвідношення - 0,25
УКО на 10 кг маси тіла.
Міністр
Кабінету Міністрів України В. ПУСТОВОЙТЕНКО
Додаток N 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 12 березня 1996 р. N 316
ДОБОВА ВАРТІСТЬ
продовольчих пайків для військовослужбовців Збройних
Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до
законодавства військовослужбовців та осіб рядового
і начальницького складу Міністерства
внутрішніх справ
————————————————————————————————————————————————————————————————— Найменування норм |Добова вартість, крб. ————————————————————————————————————————————————————————————————— Норма N 1. Загальновійськовий пайок 177000
Норма N 2. Льотний пайок 270000
Норма N 3. Морський пайок 189000
Норма N 5. Лікувальний пайок 225000
Норма N 6. Пайок для ліцеїстів 246000
Норма N 7. Пайок для видачі на руки генералам,
адміралам, офіцерам, прапорщикам,
мічманам, військовослужбовцям, які
проходять службу за контрактом,
Збройних Сил, Прикордонних військ,
Національної гвардії, Служби 84000
безпеки, Цивільної оборони,
Управління державної охорони та
особам рядового і начальницького
складу органів внутрішніх справ
Додаткові продукти до загальновійськового пайка:
для інженерно-технічного складу авіації 22000
для курсантів та службовців, які не мають офіцерських звань 11000
для військовослужбовців, служба яких пов'язана з виконанням стрибків з парашутом 17000
музикантським вихованцям штатних військових оркестрів 10000
Додаткові продукти до льотного пайка:
контингентам, які виконують польоти на
реактивних, турборакетних літаках 18000
Додаткові продукти до морського пайка:
водолазам та іншим особам, які здійснюють
спуски під воду 57000
водолазам-глибоководникам 88000
офіцерському складу 27000

Міністр
Кабінету Міністрів України В. ПУСТОВОЙТЕНКО



вгору