Документ 183-2019-п, не набрав чинності, поточна редакція — Прийняття від 06.03.2019

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 6 березня 2019 р. № 183
Київ

Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Відповідно до частини другої статті 5 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, що додаються.

Прем'єр-міністр України

В.ГРОЙСМАН

Інд. 75




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 6 березня 2019 р. № 183

КРИТЕРІЇ,
за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

1. До критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужбою, належать:

види порушень вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду;

вид діяльності, що провадиться суб’єктом господарювання.

2. Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення визначено в додатку 1.

3. Перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, їх показники, кількість балів за кожним показником, шкала балів та періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) визначено в додатку 2.

4. Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів - до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів - до середнього ступеня ризику;

від 0 до 20 балів - до незначного ступеня ризику.

5. Планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення здійснюються за діяльністю суб’єктів господарювання з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику - не частіше одного разу на два роки;

із середнім ступенем ризику - не частіше одного разу на три роки;

з незначним ступенем ризику - не частіше одного разу на п’ять років.

6. У разі коли за результатами планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) (за наявності) протягом останніх шести років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх десяти років для суб’єктів господарювання, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб’єкта господарювання не виявлено порушень вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, наступний плановий захід державного нагляду (контролю) щодо такого суб’єкта господарювання здійснюється не раніше ніж через період часу, збільшений в 1,5 раза.



Додаток 1
до критеріїв

РИЗИКИ
настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення

Цілі державного нагляду (контролю) (код)

Ризик настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю)

подія, що містить ризик настання негативних наслідків

негативний наслідок

Життя та здоров’я людини (О1)

розміщення попільничок або куріння в приміщенні закладу ресторанного господарства

шкода здоров’ю людини внаслідок активного або пасивного куріння

види порушень вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду


рекламування, стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів

-“-


невідведення у споруді або окремих приміщеннях спеціальних місць для куріння або необладання таких місць витяжною вентиляцією та нерозміщення в них наочної інформації “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!” з відповідним графічним знаком

шкода здоров’ю людини внаслідок активного або пасивного куріння

вид діяльності, що провадиться суб’єктом господарювання


виробництво та введення в обіг на території України або імпорт та оптова чи роздрібна реалізація тютюнових виробів без медичних попереджень та напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети

-“-



виробництво та введення в обіг на території України або імпорт та оптова чи роздрібна реалізація тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені законодавством допустимі рівні

-“-



виробництво та введення в обіг на території України або імпорт та оптова чи роздрібна реалізація тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів “з низьким вмістом смоли”, “легкі”, “суперлегкі”, “ультралегкі”, аналогів таких слів іноземними мовами

шкода здоров’ю людини внаслідок активного або пасивного куріння




Додаток 2
до критеріїв

ПЕРЕЛІК КРИТЕРІЇВ,
за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, їх показники, кількість балів за кожним показником, шкала балів та періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю)

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю)

Показники критеріїв

Кількість балів

1. Види порушень вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення

розміщення попільничок або куріння в приміщенні закладу ресторанного господарства

20

вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду

роздрібна реалізація тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені законодавством допустимі рівні

10

реклама і стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів

21


невідведення у споруді або окремих приміщеннях спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення наочної інформації “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!” з відповідним графічним знаком

21


роздрібна реалізація тютюнових виробів без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет)

10


роздрібна реалізація тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів, “з низьким вмістом смоли”, “легкі”, “суперлегкі”, “ультралегкі”, аналогів таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров’я

10


імпорт, оптова реалізація тютюнових виробів на території України, в яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені законодавством допустимі рівні

23


виробництво та введення в обіг на території України тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені законодавством допустимі рівні

21


імпорт, оптова реалізація тютюнових виробів на території України без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет)

11


імпорт, оптова реалізація тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів, “з низьким вмістом смоли”, “легкі”, “суперлегкі”, “ультралегкі”, аналогів таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров’я

9


виробництво та введення в обіг на території України тютюнових виробів без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет)

10


виробництво та введення в обіг на території України тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів, “з низьким вмістом смоли”, “легкі”, “суперлегкі”, “ультралегкі”, аналогів таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров’я

8

2. Вид діяльності, що провадиться суб’єктом господарювання

робота закладів ресторанного господарства

21

виробництво, імпорт, оптова чи роздрібна реалізація та введення в обіг на території України тютюнових виробів, реклама, стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів

20

діяльність суб’єктів господарювання, визначених переліком об’єктів, в яких повинні бути відведені спеціальні місця для куріння та розміщено відповідну наочну інформацію (частини третя та п’ята статті 13 Закону України “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення”)

5

Шкала балів

Ступінь ризику від провадження господарської діяльності

Періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю)

Від 41 до 100

високий ступінь ризику

один раз на два роки

Від 21 до 40

середній ступінь ризику

один раз на три роки

Від 0 до 20

незначний ступінь ризику

один раз на п’ять років

__________
Примітка. Якщо суб’єкт господарювання відповідає одночасно кільком показникам критерію, застосовується показник з найбільшою кількістю балів.



вгору