Закон України

„Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них

Дата набрання чинності:
12 березня 2003 року

Законом України „Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них”  визначені основні правові і організаційні засади забезпечення якості та безпеки риби, інших водних живих ресурсів, виготовленої з них харчової продукції для життя і здоров'я населення та запобігання негативному впливу на довкілля у разі вилову, переробки, фасування та переміщення через митний кордон України.

Встановлено, що вирощування риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об'єктах та континентальному шельфі України дозволяється суб'єктам господарювання за наявності позитивної ветеринарно-санітарної оцінки стану цих водних об'єктів, визначеного державними органами ветеринарної медицини.

Якість та безпека живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах, підтверджуються ветеринарним свідоцтвом, яке видається державними органами ветеринарної медицини один раз на рік на всю партію вирощених живої риби або інших водних живих ресурсів.

Спеціальне використання риби, інших водних живих ресурсів, згідного цього Закону, здійснюється суб'єктами господарювання переважним чином за плату в межах встановлених лімітів  за наявності ліцензій та позитивних ветеринарно-санітарних оцінок стану промислових ділянок рибогосподарських водних об'єктів загальнодержавного значення і показників безпеки риби, інших водних живих ресурсів.

Переробку продуктів лову мають право здійснювати суб'єкти господарювання за наявності у них дозволу на цей вид діяльності, який видається органами державної санітарно-епідеміологічної служби та державною службою ветеринарної медицини.

Виробництво суб'єктів господарювання, які здійснюють переробку продуктів лову, підлягає в установленому порядку атестації на відповідність обов'язковим вимогам, встановленим нормативно-правовими актами та нормативними документами.

Об'єктами атестації переробного виробництва є:
  • технічна документація на продукцію та її виробництво;
  • технологічне обладнання;
  • засоби вимірювальної техніки, контролю, випробувальне обладнання та система їх перевірок;
  • порядок реєстрації результатів контролю та випробувань, складання, затвердження та зберігання протоколів випробувань;
  • порядок формування та позначення партій харчової продукції.

Під час переробки продуктів лову, згідно Закону, повинні забезпечуватися:
  • ведення обліку надходження продуктів лову, а також обліку виготовленої з них продукції;
  • проведення постійного контролю якості та безпеки продуктів лову, що надходять на переробку, а також супутніх матеріалів та харчової продукції з них;
  • реалізація виготовленої харчової продукції та використання продуктів лову для переробки лише за наявності документального підтвердження їх якості та безпеки;
  • недопустимість введення в обіг, вилучення з обігу та утилізація неякісної та небезпечної продукції;
  • дотримання вимог нормативних документів щодо умов добування, переробки та транспортування і зберігання продуктів лову та харчової продукції з них;
  • недопущення негативного впливу неякісної та небезпечної продукції на життя і здоров'я населення та довкілля.
Увага! Інформація застаріла через те, що цей розділ тимчасово не оновлюється!


вгору