Друкувати   Шрифт: або Ctrl + mouse wheel

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 9 грудня 2015 р. № 1023
Київ

Про затвердження переліків вхідних продуктів, які дозволяється зберігати у виробничому підрозділі

Відповідно до частини третьої статті 26 Закону України “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини” Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити:

перелік добрив і покращувачів ґрунту згідно з додатком 1;

перелік пестицидів - продуктів для захисту рослин згідно з додатком 2;

перелік кормових матеріалів мінерального походження та дріжджів згідно з додатком 3;

перелік кормових добавок і речовин, які використовуються в раціоні тварин, згідно з додатком 4;

перелік продуктів для чищення і дезінфекції згідно з додатком 5;

перелік продуктів і речовин, які використовуються під час виробництва органічних харчових продуктів, згідно з додатком 6;

перелік технологічних добавок, які використовуються під час переробки складників сільськогосподарського походження з органічного виробництва та у виробництві дріжджів і продукції, виробленої з них, згідно з додатком 7;

перелік інгредієнтів сільськогосподарського походження, які не виробляються органічним методом, згідно з додатком 8;

перелік продуктів і речовин, що використовуються у виробництві органічних продуктів виноградарсько-виноробної галузі, згідно з додатком 9.

Прем'єр-міністр України

А.ЯЦЕНЮК

Інд. 75




Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
добрив і покращувачів ґрунту

1. Суміші або продукти, які містять:

стійловий гній;

висушений стійловий гній і сухий пташиний послід;

компостовані екскременти тварин, у тому числі пташиний послід і компостований стійловий гній;

рідкі екскременти тварин;

компостовані або ферментовані суміші побутових відходів;

торф;

відходи від виробництва грибів;

екскременти хробаків (вермікомпост) і комах;

гуано;

компостовану або ферментовану суміш речовин рослинного походження;

дігестат біогазу, який містить похідні продукти, що компостуються з матеріалами рослинного і тваринного походження, зазначеними в цьому додатку.

2. Продукти або побічні продукти тваринного походження:

кров’яне борошно;

борошно з копит;

борошно з рогів;

кісткове борошно або борошно з дежелатинованих кісток;

рибне борошно;

м’ясне борошно;

борошно з пір’я, волосся та хвостів;

вовна;

хутро;

щетина;

молочні продукти;

гідролізовані білки тваринного походження.

3. Продукти і побічні продукти рослинного походження на добрива.

4. Морські водорості і продукти з них.

5. Тирса і тріска деревна.

6. Компостована кора.

7. Деревний попіл.

8. Фосфоритне борошно.

9. Алюмофосфат кальцію.

10. Основний шлак (томас-шлак).

11. Неочищена калійна сіль або каїніт.

12. Сульфат калію, може містити магнієву сіль.

13. Барда і витяжка з барди.

14. Карбонат кальцію (крейда, вапнякова глина, вапнякове борошно,

бретонський меліорант, маерл, фосфатна крейда).

15. Карбонат магнію і кальцію.

16. Сульфат магнію (кізерит).

17. Розчин кальцію хлориду.

18. Сульфат кальцію (гіпс).

19. Промислове вапно з цукрового виробництва.

20. Промислове вапно з вакуумного виробництва.

21. Елементарна сірка.

22. Мікроелементи.

23. Хлорид натрію.

24. Кам’яне борошно і глина.

25. Леонардит (сирий органічний осад, багатий на гумінові кислоти).

26. Хітин (полісахарид, добутий з панцирів ракоподібних).

27. Органічні відклади з прісних континентальних водоймищ, сформованих в результаті виділення кисню (наприклад, сапропель).



Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
пестицидів - продуктів для захисту рослин

1. Речовини рослинного і тваринного походження:

азадирахтин, екстракт, одержаний з азадирахти індійської;

бджолиний віск;

гідролізовані білки, крім желатину;

лецитин;

рослинні олії;

піретрини, отримані з піретрума;

екстракт квасії, отриманий з квасії гіркої.

2. Мікроорганізми, які застосовуються для біологічного контролю шкідників і хвороб:

бактерії, віруси і гриби.

3. Речовини, вироблені мікроорганізмами:

спіносад.

4. Речовини для застосування у пастках і/або дозувальних пристроях:

феромони;

піретроїди (лише дельтаметрин або лямбдацигалотрин).

5. Препарати для поверхневого внесення між культивованими рослинами:

фосфат заліза (ортофосфат заліза).

6. Інші речовини, які традиційно використовуються в органічному cільськогосподарському виробництві:

суміші міді у формі гідроксиду міді, оксихлориду міді, бордоської суміші сульфату міді;

етилен;

калійні мила насичених жирних кислот (рідке мило);

полісульфід кальцію;

кварцевий пісок;

сірка;

репеленти із запахом рослинного чи тваринного походження (овечий жир).

7. Інші речовини:

силікат алюмінію;

гідроксид кальцію;

ламінарин;

гідроген карбонат калію (калію бікарбонат).



Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
кормових матеріалів мінерального походження та дріжджів

Натрій:


сульфат натрію;
карбонат натрію;
бікарбонат натрію;
хлорид натрію.

Калій:


хлорид калію.

Кальцій:


літотамнії та мергель;
вапнякові морські мушлі;
карбонат кальцію;
глюконат кальцію.

Фосфор:


дефторований дікальційфосфат;
дефторований монокальційфосфат;
монофосфат натрію;
фосфат кальцію-магнію;
фосфат кальцію-натрію.

Магній:


окис магнію (безводний оксид магнію);
сульфат магнію;
хлорид магнію;
карбонат магнію;
фосфат магнію.

Сірка:


сульфат натрію.

Дріжджі:


пекарські;
пивні.


Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
кормових добавок і речовин, які використовуються в раціоні тварин

1. Кормові добавки:

1) вітаміни та провітаміни:

вітаміни, отримані з продукції сільськогосподарського походження; синтетичні вітаміни, ідентичні вітамінам, отриманим з продукції сільськогосподарського походження, для моногастричних та водних тварин;

синтетичні вітаміни А, D та Е, ідентичні натуральним, для жуйних тварин;

2) мікроелементи:

Е 1 залізо:


карбонат заліза;
сульфат заліза моногідрат і/або гептагідрат;
оксид заліза;

Е 2 йод:


кальцій йодноватокислий безводний;

Е 3 кобальт:


сульфат кобальту моногідрат і/або гептагідрат;
основний карбонат кобальту моногідрат;

Е 4 мідь:


оксид міді;
основний карбонат міді моногідрат;
сульфат міді, пентагідрат.

Е 5 марганець:


карбонат марганцю;
оксид марганцю та оксид марганцю;
сульфат марганцю, моногідрат;

Е 6 цинк:


оксид цинку;
сульфат цинку моно- і/або гептагідрат;

Е 7 молібден:


натрій молібденовокислий;

Е 8 селен:


натрій селеновокислий;
натрій селенистокислий.

2. Зоотехнічні добавки:


ензими і мікроорганізми.

3. Технологічні добавки:

1) консерванти:


Е 200 сорбинова кислота;
Е 236 мурашина кислота;
Е 237 форміат натрію;
Е 260 оцтова кислота;
Е 270 молочна кислота;
Е 280 пропіонова кислота;
Е 330 лимонна кислота;

2) антиоксиданти:

Е 306 екстракти природного походження багаті на токоферол, які використовуються як антиоксидант;

3) емульсуючі та стабілізуючі добавки, згущувачі та гелеутворюючі агенти: Е 322 лецитин органічного походження (обмежене використання лише в корм водним тваринам);

4) зв’язувальні речовини і речовини, які запобігають злежуванню:


Е 535 ферроціанід натрію, максимальна концентрація 20 мг/кг NaCl, обрахована як аніон фероціаніду;
Е 551b колоїдний кремній;
Е 551с кізельгур (діатоміт очищений);
Е 558 бентоніт-монтморілоніт;
Е 559 коалінові глини, що не містять азбесту;
Е 560 природні суміші стеаритів і хлоритів;
Е 561 вермікуліт;
Е 562 сепіоліт;
E 566 натролит фоноліт;
Е 568 кліноптілоліт осадового походження (свині, курчата, індики на відкормлення, велика рогата худоба, лосось);
Е 599 перліт;

5) добавки до силосу:


ензими, дріжджі та бактерії.

4. Сенсорні добавки:

ароматичні речовини.



Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
продуктів для чищення і дезінфекції

1. Продукти для чищення і дезінфекції будівель і споруд для тваринництва:

калієве та натрієве мило;

вода та пара;

вапняне молоко;

вапно;

негашене вапно;

гіпохлорит натрію (наприклад, рідкий відбілювач);

каустична сода;

каустичний поташ;

перекис водню;

натуральні есенції рослин;

цитринова, надоцтова, мурашина, молочна, щавелева та оцтова кислоти;

спирт;

азотна кислота (для обладнання молочного господарства);

фосфорна кислота (для обладнання молочного господарства);

формальдегід;

речовини для чищення і дезинфекції для дійок та обладнання для доїння;

карбонат натрію.

2. Продукти для чищення і дезинфекції обладнання виробничих об’єктів за умови відсутності в них водних тварин, можуть містити такі активні речовини:

озон;

гіпохлорит натрію;

гіпохлорит кальцію;

гідроксид кальцію;

оксид кальцію;

каустична сода;

спирт;

мідний купорос: лише до 31 грудня 2015 року;

перманганат калію;

чайна макуха з натурального насіння ромашки (лише у виробництві креветок);

суміш пероксимонофосфату калію та хлориду натрію, з якої отримується гіпохлориста кислота.

3. Продукти для чищення і дезінфекції, які можна використовувати у присутності і за відсутності водних тварин, можуть містити такі активні речовини:

вапно (кальцію карбонат) для контролю рН;

доломіт для корекції рН (лише у виробництві креветок);

хлорид натрію;

пероксид гідрогену;

пекарбонат натрію;

органічні кислоти (оцтова, молочна, лимонна кислоти);

гумінова кислота;

пероксиоцтова кислота;

надоцтова та пероксиоцтова кислоти;

йодоформ (лише в присутності ікри).



Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
продуктів і речовин, які використовуються під час виробництва органічних харчових продуктів

Е 153 деревне вугілля

Е 160b аннато, біксин, норбіксин

Е 170 карбонат кальцію

Е 220 сірки двоокис

Е 224 калію метабісульфіт

Е 223 метабісульфіт натрію

Е 250 натрію нітрит

Е 252 калію нітрат

Е 270 молочна кислота

Е 290 вуглецю двоокис

Е 296 яблучна кислота

Е 300 аскорбінова кислота

Е 301 натрію аскорбат

Е 306 екстракт, багатий на токоферол

Е 322 лецитини

Е 325 лактат натрію

Е 330 лимонна кислота

Е 331 цитрати натрію

Е 334 винна кислота

Е 335 тартрати натрію

Е 336 тартрати калію

E 392 екстракт розмарину

Е 400 альгінова кислота

Е 401 альгінат натрію

Е 402 альгінат калію

Е 406 агар

Е 407 карагенан

Е 410 камедь з плодів ріжкового дерева

Е 412 гуарова камедь

Е 414 гуміарабік

Е 415 ксантанова камедь

Е 422 гліцерин

Е 440(і) пектин

Е 500 карбонати натрію

Е 501 карбонати калію

Е 503 карбонати амонію

Е 504 карбонати магнію

Е 509 хлорид кальцію

Е 516 сульфат кальцію

Е 524 гідроксид натрію

Е 551 двоокис кремнію

Е 938 аргон

Е 939 гелій

Е 941 азот



Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
технологічних добавок, які використовуються під час переробки складників сільськогосподарського походження з органічного виробництва та у виробництві дріжджів і продукції, виробленої з них

Технологічні добавки, які використовуються під час переробки складників сільськогосподарського походження з органічного виробництва:

вода

хлорид кальцію

карбонат кальцію

гідроксид кальцію

сульфат кальцію

хлорид магнію

карбонат калію

карбонат натрію

молочна кислота

лимонна кислота

гідроксид натрію

сірчана кислота

соляна кислота

гідроксид амонію

пероксид водню

двоокис вуглецю

азот

етанол

дубильна кислота

яєчний білок

казеїн

желатин

риб’ячий клей

рослинні олії

двоокис кремнію гель або колоїдний розчин

активоване вугілля

тальк

бентоніт

каолін

целюлоза

кізельгур

перліт

шкаралупа фундука

рисове борошно

бджолиний віск

карнаубський віск

Технологічні добавки, які використовуються у виробництві дріжджів і продукції, виробленої з них:

хлорид кальцію

діоксин карбону

лимонна кислота

молочна кислота

нітроген

оксисен

крохмал картопляний

кальцинована сода

рослинна олія



Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
інгредієнтів сільськогосподарського походження, які не виробляються органічним методом

1. Неперероблені рослинні продукти і продукти, одержані з них шляхом переробки:

1) їстівні плоди, горіхи та насіння:

жолуді;

горіхи кола;

аґрус;

маракуя (пасіон);

малина (висушена);

червоні порічки (висушені);

2) їстівні спеції та трави:

перець (перуанський);

насіння хріну;

калган;

квіти сафлору;

трава жерухи;

3) водорості, включаючи морські водорості, які використовуються у виробництві традиційних харчових продуктів.

2. Рослинні продукти:

1) хімічно немодифіковані рафіновані та нерафіновані жири та олії, отримані з рослин:

какао;

кокос;

олива;

соняшник;

пальма;

рапс;

сафлор;

кунжут;

соя;

2) цукри, крохмалі та інші продукти із злаків і бульб:

фруктоза;

рисовий папір;

прісний листковий хліб;

хімічно немодифікований крохмаль, отриманий з рису і кукурудзи воскової стиглості;

3) різне:

гороховий протеїн;

ром, отриманий виключно із соку цукрової тростини;

вишнева горілка, приготовлена на основі фруктів та приправ.

3. Тваринні продукти:

водні організми, які не вирощені як аквакультура та використовуються для виробництва неорганічних харчових продуктів;

желатин;

суха молочна сироватка;

шкарлупи.



Додаток 9
до постанови Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2015 р. № 1023

ПЕРЕЛІК
продуктів і речовин, що використовуються у виробництві органічних продуктів виноградарсько-виноробної галузі

Повітря

Газоподібний кисень

Перліт

Целюлоза

Діатоміт

Нітроген

СО2

Аргон

Дріжджі

Диамоніум фосфат

Тиамін гідрохлорид

Діоксид сульфуру

Біосульфіт калію

Метабісульфіт калію

Деревне вугілля для виноробних цілей

Їстівний желатин

Рослинний білок з пшениці чи гороху

Агар

Яєчний білок

Танін

Казеїн

Казеїнат калію

Силікон діоксид

Бентоніт

Пектолітичні ферменти

Молочна кислота

Винна кислота

Карбонат кальцію

Нейтральний виннокислий калій

Калію бікарбонат

Смола сосни аллепської

Молочні бактерії

Аскорбінова кислота

Нітроген

Діоксид карбону

Таннін

Метавинна кислота

Гуміарабік

Кисла винно-калієва сіль

Цитрат міді

Дубові чіпси

Альгінат натрію

Сульфат кальцію


Публікації документа